середа, 24 лютого 2021 р.

Творчий колорит письменників Христинівщини



  Наші предки передали нам у спадок гарну і щедру землю, любов до рідного краю, задушевної пісні, гарного слова.  Наша  Христинівщина здавна  надихала майстрів слова до створення поетичних, прозових, драматичних і гумористичних  творів. Кожен населений пункт нашої громади з гордістю може назвати письменника-земляка. 

    Найчисленнішу спілку літераторів, звичайно, має наше місто. Тут жили, народились або творять талановиті люди, які майстерно володіють словом.  Після закінчення Другої світової війни в нас жив і працював військовий льотчик, письменник, перекладач, член спілки Спілки письменників Петро Федорович Гуцал.  Петриченко  Геннадій Васильович, випускник міської школи №2, член Національної спілки письменників України пише книги для дітей. З повоєнного покоління і Леонід Якович Дяченко, який радує нас своїми краєзнавчими публікаціями. Не відстає від свого брата і Раїса Яківна Ковбасюк, яка в хвилини натхнення пише гарні вірші. До плеяди краєзнавців Христинівщини належить і подружжя Горохівських, Петро Іванович і Ярослава Михайлівна. Вони приїхали із заходу України, але історію нашої місцевості знають добре. Тому й їх  книги  цікаві і змістовні. Дмитро Миколайович Франчук , інженер, доцент, автор калька сотень статей і монографій, подарував землякам книгу про управління картингом. Цей вид спорту - це його життя, його захоплення. Багато христинівчан пам'ятають учителя образотворчого мистецтва Віктора Тимофійовича Москальчука. Він не тільки гарно малював, а й багато написав віршів, оповідань, статей.   Його ровесник Табачковський Віталій Георгійович залишив у спадок книги, підручники, статті з філософії.     Тішать нас своїми творами талановиті жінки, які живуть поряд з нами - Галина Василівна Жук, Катерина Михайлівна Собова та Валентина Олександрівна Бортник. В Христинівці закопана пуповина драматурга О.Є Корнійчука, який був у свій час дуже відомим літератором.

    Ботвинівці пишаються тим, що в їхньому селі народились  Жук Адам Купріянович та Шкатюк Григорій Титович. Великосевастянівська земля пам'ятає своїх майстрів слова Віталія Івановича Криницького і Марію Іванівну Лисицю. В маленькій Веселівці народився Карпенко Віталій Панасович, журналіст, письменник, екс-редактор газети "Вечірній Київ".  Має своїх письменників і Верхнячка: Чернишов Валентин Степанович, Головцов Олександр Леонтійович, Дубчак Раїса Артемівна, Бойко Ганна Мефодіївна.

    Шукайвода - це село, де народився Микола Павлович Мазурик. В Заячківці пролунав перший крик Олександра Барчука (О.Де ), письменника діаспори.  Мальовниче Зоряне  - маленька батьківщина Ніни Ільківни Філоненко.  В Талалаївській і Малосевастянівській бібліотеці зачитуються книгою та статтями Чумака Василя Герасимовича, який народився в тодішніх Свинарках. Є свої майстри слова і серед уродженців Орадівки. Це Зінчук Станіслав Сергійович, член спілки письменників та його побратими по перу Гребенюк Микола Семенович і  Моргаєнко Петро Давидович, відомий перекладач. Жив і працював в Кузьминій Греблі Сажієнко Іван Агафонович, який залишив нащадкам книгу про історію свого села.

   Є літературна спадщина і в уродженців Івангорода Альтмана Петра Ізраіловича та Паламарчука Дмитра Хомича. Дарує свої книги, статті і Чорний Володимир Лазарович.    

  Пеніжківськими стежками ходили і Василь Євгенович Любченко і Василь Янович Слободяник, які підтримують  зв'язки не тільки з родичами, а й з сільською бібліотекою.  Творчий доробок угловатця Келюха Антона Сергійовича  не перестає бути актуальним і сьогодні.  У фонді Розсішської бібліотеки є багато книг мистецтвознавця Якима Прохоровича Запаска.   Шельпахівка надихала на створення поетичних творів Скалія Миколу Івановича, а Страдецького Романа Вікторовича - на написання краєзнавчих творів.

    Книги всіх письменників-земляків є в літературному музеї, який створений при центральній бібліотеці. Тож запрошуємо всіх відвідати бібліотеку і наш музей, прочитати книги наший талановитих майстрів слова, які  багато творів присвятили Христинвщині...

 

   

 

Немає коментарів:

Дописати коментар