середа, 22 березня 2023 р.

Національна гвардія України


       Національна гвардія України, гвардієць – при цих словах ми уявляємо статних військових, сильних і безстрашних. В їх лавах служать юнаки і дівчата, серед яких є і наші земляки. Владислав Русланович Костишин проходив військову службу саме в таких військах. Нині він – працівник І-го відділу Уманського РТЦК та СП. Він людина зайнята, але напередодні свого свята погодився дати інтерв’ю. Відповів не на всі запитання, на деякі – лише схрещував руки і посміхався: «Не коментую».

Владислав Русланович, Ваша коротенька біографія?

Народився в селі Івангород. День народження відмічаю 26 січня. Маю повних 22 роки. Звичайне дитинство. Були гарні і не дуже події. Середню освіту отримав у Сичівській ЗОШ. Атестат не відмінника, але знань вистачило, щоб стати студентом Смілянського технологічного коледжу і отримати диплом програмувальника систем та комплексів. До речі, якщо брати середній бал шкільного атестату і диплому, то диплом набагато кращий, ледь-ледь не дотягує до ідеалу.

Ваш шлях у НГУ?

З дипломом, який отримав у 2020 році, прийшло осмислене і чітке розуміння того, що військова служба – то моє покликання і доля. Не чекаючи повістки, пішов до військкомату. Заяви, комісія, повістка. Моє бажання служити саме в Національній гвардії України було враховано і я став гвардійцем. Строкову службу проходив у місті Ізмаїл Одеської області. Місто на лівому березі Дунаю, гарне і мальовниче, з багатою і непростою історію. З протилежного боку цієї річки розташоване румунське село Плауру.

Чим запам’яталась Вам служба?

Я прослужив 1 рік 5 місяців і 10 днів. Це період становлення мене як людини військової, час мужніння і розуміння того, що шлях в житті обрав правильно. В частині не було «дідівщини», а хлопці, з якими звела служба виявилися доброзичливими, чесними, правдивими, одним словом – справжніми. З ними спокійно можна було йти в наряд, на патрулювання, бути членом конвою.  Навіть після демобілізації ми підтримуємо зв'язки, адже тій дружбі зрадити не можна. Добрими словами згадуємо своїх командирів, які нас вчили, підтримували, надавали психологічне забезпечення.

Що таке НГУ?

Національна гвардія України є військовим формуванням з правоохоронними функціями, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України і призначено для виконання завдань із захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від кримінальних та інших протиправних посягань, охорони громадської безпеки і порядку та забезпечення громадської безпеки, а також у взаємодії з правоохоронними органами  із забезпечення державної безпеки і захисту державного кордону, припинення терористичної діяльності, діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань, терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій.

Ваше військове звання?

На день Національної гвардії України в 2021 році я отримав звання старшого солдата роти оперативного призначення та посаду старшого кулеметника. Демобілізувався 20 грудня 2021 року, а 18 лютого 2022 року прийняв зважене рішення іти на контрактну службу. Я не знав, що до початку вторгнення рф в Україну було лише кілька днів. Я вважаю, що тут я принесу користь ЗСУ в її Перемозі.

Що побажаєте тим, хто хоче служити в НГУ?

Мрії повинні здійснюватись. Але не достатньо лежати на дивані і уявляти себе гвардійцем у строю. Займайтесь спортом, сила і витривалість так потрібні! Навчайтесь, нам потрібні кадри із знаннями! Любіть свою Україну, бо без почуття патріотизму з вас нічого путнього не вийде!       

 


Немає коментарів:

Дописати коментар