вівторок, 26 березня 2024 р.

«Дайте дітям книги, і ви дасте їм крила»


 

     «Дайте дітям книги, і ви дасте їм крила»

  «Книга – це віконце, через яке діти бачать і пізнають світ і самих себе, – писав український педагог В. Сухомлинський, підкреслюючи надзвичайно важливу роль дитячої книги у формуванні світогляду підростаючого покоління. Чи стане книга духовною скарбницею для кожної дитини – залежить від нас дорослих.    

 Другого квітня відзначається Міжнародний день дитячої книги. Цю дату встановлено з ініціативи й за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. Щороку з 1967-го - у день народження Ганса Крістіана Андерсена.

   Дитяча література з’явилася порівняно недавно. До середини вісімнадцятого століття діти читали приблизно те саме, що і їхні батьки. Особливо популярними були «Робінзон Крузо» Д. Дефо та «Подорожі Гуллівера» Дж. Свіфта. А ще дорослі та малі читачі полюбляли східні казки. Тогочасні книголюби зачаровувалися фантастичними історіями із циклу «Цікаві арабські ночі» – про Аладдіна, Алі-Бабу і сорок розбійників та сім подорожей Синдбада-мореплавця. Дитячі книги вбирають у себе цілий світ, а їхнє нескінченне строкате різноманіття тішить все нові й нові покоління. Герої казок проходять з нами через все життя - Попелюшка, Аліса, Том Сойєр, Мауглі, Карлсон, Піноккіо, Котигорошко - вони, та інші герої дарують нам світ пригод і випробувань, а також вчать життєвим принципам, добру, мудрості, силі, терпінню, кмітливості.  

    В Україні популярною серед тих, хто вмів читати, була «Читанка для малих дітей…» М. Шашкевича (1850). Суто дитяча література народилася аж через сто років – у дев’ятнадцятому столітті з появою братів Грімм. Їхні твори відразу привернули до себе увагу малечі. І дотепер ми не уявляємо, як можна вирости і не знати таких чудових казок, як, наприклад, про Білосніжку і Сплячу Красуню. Але саме Гансу Крістіану Андерсену вдалося змінити ставлення до дитячих книг та неймовірно розвинути й збагатити цей вид художньої літератури.    

  Величезний вклад у розвиток дитячої української книжки зробив Іван Франко. Під кінець 18-го – на початку 19-го століття виходять казки та оповідання для маленьких читачів. Автор не просто пише казки, а намагається скерувати дитячу уяву від казкових героїв та подій до реалій справжнього життя. Франкові оповідання розповідають про життя простих сільських дітей – «Малий Мирон», «Грицева шкільна наука», «Під оборогом», «Олівець» та багато інших. Діти з захопленням зачитувались казкою «Лис Микита». 

   У наш складний і бурхливий час, коли стрімко зростає потік інформації, що його дістає дитина з усіх можливих джерел, твори дитячих письменників проходять випробування на подальше життя. Питання дитячого читання залишається актуальним завжди, а особливо сьогодні.

 Навіщо читати книги сучасним дітям? Відомо, що читання в ранньому дитинстві допомагає дитині розвиватися і мислити. Крім того, читання збільшує словниковий запас, розвиває фантазію і кругозір, покращує грамотність. Діти несвідомо порівнюють себе з головними героями книг і разом з ними намагаються пережити ті чи інші події.

 В бібліотеці  для дітей у відділі обслуговування дошкільнят та учнів 1–4 класів  до  свята дитячої книги оформлено книжкову  виставку «Світ яскравий, коли читаєш». Допитливі читайлики знайдуть тут цілу добірку оригінально оформлених і цікавущих видань: різноманітні абетки, книжечки з віконцями, з хитромудрими запитаннями, веселими загадками, таємними героями тощо. Відвідувачів чекають цікаві бесіди та ігри біля цієї виставки! Книга Ірини Порхун «27 причин читати книгу» дасть відповіді на багато ваших запитань.  Не баріться, приходьте! А відділ обслуговування учнів 5–9 класів нашої бібліотеки запрошує усіх бажаючих переглянути книжково-ілюстративні виставки: «Хочеш бути лідером – читай!», «Зі світу по рядку, або Читати НЕ шкідливо!», «За обкладинками - цілий світ», «Золота криниця мудрості», «Читайте самі, та цікавіше - з нами», «Книжковий розмай». В численних розділах цих виставок кожен знайде для себе найцікавіше за своїм смаком і вподобанням. Світ змінюється на краще, коли ми читаємо.

«Книга – казкова лампа, що дарує людині світло на далеких і таємних дорогах життя» (Карл Лейбніц, німецький філософ і вчений). Це світло кожен відвідувач може отримати, прочитавши хоч одну книгу з виставки. Чекаємо на перегляді літератури з цих виставок, які діятимуть протягом двох тижнів. Мабуть, найкращий спосіб відсвяткувати Міжнародний день дитячої книги – це придбати дитині нову цікаву історію чи записати дитину в бібліотеку, де таких історій безліч! Приєднуйтесь! Чекаємо на зустріч у Міжнародний день дитячої книги! І не тільки! Раді вас бачити щодня!




 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар