четвер, 27 жовтня 2016 р.

Омита кров'ю героїчна дата

    72 роки минає з того часу, коли багатостраждальна земля  України була звільнена від нацистських загарбників. Довгих і страшних 40 місяців українська земля  стогнала від окупантів, які вкрили її пожежами і шибеницями,  згарищами і руїнами, оповили колючим дротом концтаборів, полили кров'ю і сльозами доросли і дітей.  Не мирились українці з окупантами,  підіймаючи на боротьбу  своїх патріотів.
     Бої на  землі Кобзаря і Каменяра  були жорстокими і кровопролитними - не хотіли  вороги віддавати наші родючі землі, корисні копалини, порти і ліси. Майже половина стратегічних  операцій  ІІ-ї світової війни відбулись на українських землях. Бої за Київ і Донбас, Одесу і Харків, Севастополь і Карпати, Корсунь-Шевченківська і Умансько-Батошанська операції довели, що наші солдати, мужні і сміливі, готові віддати своє життя за визволення  земель, які заповіли нам наші прадіди. В боях за Україну брали участь 54 армії Збройних Сил  нашої країни. Українсько-німецький фронт сягав 4,5 тисячі кілометрів. Він був вирішальним у системі  фронтів  тієї війни. В різні періоди на ньому було сконцентровано від 56% до 76% загальної кількості  дивізій вермахту. 607 з них знайшли свій безславний кінець саме на українських землях,  толі як на інших фронтах зазнали поразки 176 німецьких дивізій.
     Пройшли роки й десятиліття, пішли в небуття багато фронтовиків і очевидців тих буремних подій, але ми повинні пам'ятати  подвиг солдатів і офіцерів, підпільників і партизанів, працівників тилу і культури, які внесли свій вклад у загальну перемогу над ненависним ворогом.
     Віддаючи шану  героям, які 72 роки тому звільнили Україну від  нацистських окупантів, в бібліотеках району організовано книжкові виставки "Їх подвиги славні в віках,  їх славою горді нащадки", "Бої на землі Тараса", проводяться  історичні  читання,  інформаційні години, уроки мужності,  години історичної правди, відеоперегляди військової хроніки тощо.
       Пам'ять  про той подвиг житиме вічно,  герої тих боїв, їх мужність і героїзм  є прикладом для сьогоднішніх захисників України.


1 коментар: