середу, 19 жовтня 2016 р.

Осяяна славою подвигів


              Коли Бог розселяв по світу, українцям  дістався чудовий куточок землі з родючими землями, квітучими садами, багатими надрами, чудовою природою.  Але так сталось, що нашим предкам доводилось весь час боронити  свою землю, политу  потом тих, хто її обробляв. Хлібороби і ковалі, шевці  і бондарі, кравці і пасічники  не раз брали зброю в руки, щоб дати відсіч  тим, хто хотів загарбати нашу землю. Захист своєї  Вітчизни від зазіхань  з боку тих, хто намагався  загрожувати  державним засадам країни - свята справа. Вона вимагає від вояків  сміливості, честі, відваги,  великої  самопожертви. Не один раз  українська земля  закликала своїх синів стати на її захист. І завжди ці заклики до оборони рідного краю були почуті.
       Ми - нащадки воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, які вкрили себе славою безстрашних героїв, справжніх  патріотів України. Козацтву належить особливе місце в героїчному минулому та історичній пам'яті  українського народу. Саме козацтво було  тією силою, яка      впливала на  історію України минулих століть.
       Відгомоніли  століття з того часу, як в пониззі Дніпра, за його порогами вольнолюбиві лицарі заснували Запорізьку Січ. Їх славу і подвиги народ оспівав  у думах, піснях, легендах. А вони своїм нащадкам передали любов до рідної землі, до волі і незалежності,  хоробрість та мужність. Саме такими  були ті патріоти, які  в  буремні роки революцій, що котились Україною, відстоювали  свободу, цілісність і соборність нашої держави.
      Напередодні триєдиного свята українського народу -Покрови Пресвятої Богородиці, дня козацтва та Дня Української Армії, в міській ЗОШ №1 пройшов усний  журнал "За Україну, за її волю, за честь і волю". Провели його працівники центральної бібліотеки, районної бібліотеки для дітей, члени клубу "Патріот" (керівник Ж.В.Новицька).
       Красномовні назви сторінок відобразили історичний шлях Української Армії:
              -"Козацькому роду нема переводу";
              -"Україна в горнилі революцій";
              -"Україна в полум'ї війни"
              -""Герої нашого часу".
    Старшокласники підготували цікаві і змістовні розповіді по кожній сторінці усного журналу, показавши свої знання і ерудицію.
       Бібліотечні працівники  підготували розповідь про наших земляків-патріотів, які загинули, відстоюючи цілісність священних рубежів  нашої держави. Ми пам'ятаємо їх імена: Дмитро Кузьмін, Богдан Каравайський, Дмитро  Георгієв, Микола Кобринюк, Сергій  Попик,  Олег Євич, Богдан  Ялинчук. Вічна слава героям, які віддали своє життя за вільну Україну.
      Молоді христинівчани, зокрема учні  ЗОШ№1, ростуть патріотами своєї землі, своєї Вітчизни. Їм є в кого вчитись  любити свій край, свій народ, свою Батьківщину.
       Хоч нині неспокійно в  нашому спільному домі, але ніхто не здолає дух українців.
                                      Клянемось Богом, Україно,
                                      Що вмремо, та не підемо в ярмо.
                                      Дух, воскреслий з темної руїни,
                                      На наругу в рабство не дамо!



         

Немає коментарів:

Дописати коментар