вівторок, 18 жовтня 2016 р.

Єднаємось словом великого Каменяра

        Сьогодні для України і її народу  настали непрості часи. Коли вороги  зазіхають на її цілісність і суверенітет,  всі патріоти об'єднуються в єдиному бажанні - зберегти нашу державу, відстояти мир  на нашій землі. В цих непростих умовах  наша бібліотека співпрацює з Першотравневою районною бібліотекою Донецької області. Завдяки Інтернету ми обмінюємось думками, мріями, ідеями. Виявилось, що в молодих донеччан і наших юнаків і дівчат є багато спільного: любов до рідного краю, до нашої України,  до її історії і сьогодення. В нас  однакові уподобання,  цілі в житті, задуми на майбутнє. А іще всі ми любимо книгу, пісню, поезію.  Ми захоплюємось творчістю одних і тих же поетів, письменників, композиторів.
        До кожного скайп-спілкування ми  готуємось заздалегідь.  Цього разу нас зібрала лірика Івана Франка, великого митця і патріота України.   2016 - рік Івана Франка, адже сьогоріч минуло 160 років з того часу, коли він вперше  заявив світові про своє народження. Доля щедро наділила  цього українця талантами, добротою, чесністю, любов'ю до свого обездоленого народу. А іще вона дала велике серце, яке вміло так палко кохати. Про це і йшла мова  під час нашого інтернет-спілкування.
        Донецькі користувачі бібліотеки  підготували вірші Івана Франка,  які читали з хвилюванням і піднесенням, адже його поезія така  душевна, вона охоплює всі сторони людського життя. Показали вони  свою книжково-ілюстративну виставку про І.Франка.
       А молоді христинівчани  під час проведення  літературної інсценізованої години "Тричі мені являлася  любов" розповіли про шедевр світової літератури - інтимну лірику Івана Франка.   Є в  великого Каменяра чудова збірка "Зів'яле листя", яка оповита смутком і жалем за навіки втраченим, але прекрасним і неповторним, незабутим і щемливим  почуттям кохання.
         Члени клубу "Патріот" (керівник Ж.В.Новицька)  в особах відтворили епізоди з життя І.Я.Франка, коли  світлі і щасливі  зустрічі з жінками  стають  втіленням його мрій  про високе і палке кохання.  Пройдуть роки, і ті почуття, які розквітали  пишно й яскраво,  тужливими жмутками  зів'ялого листя ляжуть  чудовими віршами на папір.
       Ведучими цього дійства були Маша Вусата і Максим Вараниця . Роль Івана Франка  блискуче виконав Юрій Веприк. А наші чарівні землячки стали тими красунями, які в свій час  полонили серце молодого Франка:  про перше,  трепетне почуття до Ольги   Рошкевич розповіла Настя Ткаченко; вродливу Юзефу Дзвонковську зіграла  Катя Березовська, а горда Целіна Зигмунтовська, яка не відповіла на почуття закоханого Франка - це Олександра Кулібаба. Тричі Франку являлася любов, але ні одна з них не стала долею. Поряд з ним була жінка, яка щиро і віддано любила Івана Яковича -  Ольга  Хоружинська - дружина, порадниця, мати його дітей. Гарно вдалось передати  її образ Юлі Погребняк.
       І як найвищим акордом визнання поезії Франка прозвучала пісня на його слова "Ой ти, дівчино, з горіха зерня", яку присутнім подарувала викладач  Христинівської ДМШ Анастасія Волошина. Пісня,  виконана щиро і душевно, викликала  в присутніх не тільки оплески. Вона  доторкнулась до найпотаємніших куточків  наших душ.
        Сподобалась ця інсценізація і нашим донецьким друзям.
 Ми і надалі спілкуватимемось з ними, ділитимемось своїми успіхами.  До цього нас закликав Іван Франко:
                            "Єднаймося, братаймося
                             В товариство чесно.
                             Хай братерством, щирими трудами
                             Вкраїна воскресне!"










Немає коментарів:

Дописати коментар