понеділок, 18 червня 2018 р.

За велосипедистів замовте слово...

   Жителі славної Умані називають нашу Христинівку китайським містом. Пояснюють це тим, що у нас дуже багато велосипедистів.  І дійсно, христинівчани шанують цей доступний вид транспорту.  Рівнинна місцевість, відсутність міського транспорту, немала протяжність не тільки  нашого населеного пункту, а й всього району - ці фактори ніби  кажуть:"Сідай на велосипед і їдь".  Наші велосипеди різних марок, розмірів і конструкцій обладнані сидіннями для дітей, кошиками для жіночих ридикюлів, багажниками.  На них ми возимо дітей, друзів, сумки, мішки, лантухи, ящики, валізи, будівельні матеріали,урожай з городів і дач, будівельні матеріали, техніку і т.д. Їдемо в гості, на роботу, на город, на базар, до магазину, в бібліотеку, банк, на пошту,  по справах. Недарма ж, біля кожної установи, магазину чи організації стоять  спеціально обладнані  решітки, де можна на якийсь час залишити свого двоколісного помічника і друга.  Порахувати велосипедистів неможливо. Їх преважна більшість серед наших земляків. Адже і власники машин користуються велосипедами, як зручними і надійними .
    З самого ранку і до пізнього вечора велосипедисти курсують в усіх напрямках. Їдуть по дорогах, узбіччю, алейках. Тримаються лівої, правої сторони, або обирають собі середину дороги. Їздять вдень, коли видно і пізно ввечері, коли їх і побачити на дорозі важко. Їздять по правилах, а часто їх порушують, ігнорують дорожні знаки.
       Водії автомобілів часто скаржаться на велосипедистів, кидають в їх адресу  образливі слова, велосипедисти відповідають  такою ж неповагою тим, хто сидить за кермом авто. Іноді складається враження, що водії престижних авто ігнорують тих учасників дорожнього руху, які їдуть на велосипедах.  Якщо виникає ДТП в таких умовах, то велосипедистам перепадає по повній програмі. Занадто різні вагові категорії в них.
      На днях була свідком випадку, коли водій іномарки, пропустивши автівку, що їхала по головній дорозі, почав свій рух, незважаючи на те, що за тією автівкою їхала жінка на велосипеді. Чи то іще швидкість в іномарки була малою, чи в її власника така швидка реакція, чи то сам ангел-охоронець натиснув на гальма, але велосипедистка, враз ставши білою, як полотно, проїла за кілька сантиметрів перед тим "Опелем". А  слова, які полетіли їй слідом, не містить жоден словник.
      Ідеальним варіантом було б, якби всі учасники руху дотримувались правил дорожнього руху.
     Дуже полюбляють велосипеди наші діти і підлітки.  Іноді батьки, купуючи своїм нащадкам, омріяний велосипед,  не дуже й вчать їх правилам дорожнього руху.   Районна бібліотека  для своїх користувачів, особливо юних,  проводить години знань з правил дорожнього руху, вікторини, конкурси знавців, бесіди - попередження "Велосипедист - учасник дорожнього руху".
      Давайте всі разом будемо вчити, вчитись, щоб велосипед і поїздки  на ньому приносили задоволення і радість. Адже це і спорт, і розминка, і економія пального і коштів.  Хай всі наші поїздки будуть безпечними.


Немає коментарів:

Дописати коментар