середа, 18 листопада 2020 р.

Майдан живе у наших серцях


     Події, які пережили мільйони людей за холодні 94 дні зими 2013-2014, не можна відпускати у забуття. Їх треба не  просто  пам'ятати, а звертатись до них у найважливіші і найважчі миті, адже це перші кроки нашого шляху. Ця пам'ять потрібна кожному свідомому українці, кожному юнаку і дівчині, які повинні продовжувати справу героїв Майдану.

         Саме цій меті служить книжково-документальна виставка  " Іспит пройдено: Україна - територія гідності і свободи", яку організували в центральній районній бібліотеці. На ній зібрані книги, фотографії, копії документів, розповіді про наших земляків, які не стояли осторонь тих подій.

    Книжка - зручний формат для пам'яті: для користування нею не треба електрики, інтернет-мереж чи додаткових інструментів. Її можна розгорнути будь-коли, щоб згадати, відтворити ті події. Серед цих книг чільне місце по праву займає  "94 дні: Євромайдан  очима  ТСН", яку в бібліотеку подарувала донька нашого земляка, поета Станіслава Зінчука  - Соломія.  Це виклад телевізійних сюжетів книжковою мовою. Журналісти не просто висвітлювали  ті події, вони говорили набагато більше, ніж того вимагали  правила їхньої професії.  Їм довіряли, їх голоси ставали важливим орієнтиром для багатьох українців.   В книзі вміщені їхні спогади і оцінки, є їхні фото, які вони робили під час зйомок,  чи коли брали участь у протестах. Ця книга не дасть нам забути про ті події і наслідки. А іще - пам'ятати про тих, хто вже ніколи не зможе прочитали цю книгу.

     Книга Олега Трайдакала "Майдан: погляд зсередини" - спогади "Львівської брами " - захисників першої барикади, що була під мостом на вулиці Інститутській. Автор стверджує, що це ні в якому разі не історія Майдану, це і не історія "Львівської брами". Це просто спогади людей, яким пощастило опинитися у вирі подій, які згодом назвуть Революцією Гідності. Кожне слово в книзі - правда, кожна емоція - щира. Книга покликана зберегти правду, щоб її не перекрутили, не переінакшили, а зберегли для нащадків.

     Роман-реквієм "Армагеддон на Майдані", що вийшов з-під пера Василя Базіва  в 2014 році,  присвячений пам'яті  Юрія Вербицького  та всіх героїв, полеглих за Україну в 2014 році. Майдан - це камертон, який змушує всіх свідомих людей  рухатись в одному напрямку,  це протистояння Добра і Зла,  це світоч, який освітлює нам дорогу в майбутнє. Книга має багато фотографій, роздумів, спогадів. Жоден підручник не висвітлить так ті події.

          Коли читачі бібліотеки беруть книгу доктора філософських наук, професора, завідуючої відділу історії релігії інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України Людмили Филипович "Майдан і Церква", вони пригадують всіх тих священнослужителів, які були  на Майдані, підтримували протестувальників. Книга  покликана  розкрити суть  духовного Майдану, роль релігії і церкви в становленні громадянського суспільства. Христинівчани вдячні наших священникам, які були безпосередніми учасниками подій на Майдані: отцю Геннадію з міста Христинівка, отцю Ігорю з Шукайводи, отцю Богдану із Зоряного та ін.

 Привертають увагу відвідувачів бібліотеки  папки-інфотеки, в яких зібрані матеріали , що розповідають про ті героїчні події. Особливо висвітлена участь наших земляків в тих подіях. Ми з вдячністю згадуємо всіх тих, хто не залишився байдужим, хто стояв на барикадах, збирав для протестувальників харчі і кошти. Багато з них відправились в зону АТО, де зі зброєю в руках продовжували відстоювати ідеали Майдану. Ми пам'ятаємо їх імена, їх жертовний подвиг. А скільки людей стали волонтерами, але скромно мовчать, бо вважають, що нічого особливого вони не зробили. Саме завдяки таким людям Україна живе вірою в перемогу.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар