субота, 7 травня 2022 р.

Нічого вищого нема, окрім святого ймення – мати

Мама входить в наше життя тихо і непомітно. Так тихо ростуть дерева, розквітають квіти, сходить сонце. Мама завжди оберігає від усього злого, радить, допомагає. Від неї першої ми пізнаємо світ і тому невипадково перше наше слово – мама.

Мама! Це справді звучить загадково. 

Мама! Ви вдумайтесь в лагідне слово! 

Мама! Це спокій, обід на столі. 

В маминім серці ми завжди малі…

День матері — це відносно нове свято для нашої країни. Але навіть за короткий час свого існування воно припало до душі українцям, адже материнство — це одна з найскладніших та найважливіших ролей у житті жінки.

В нашій бібліотеці розгорнуто виставку до цього свята – «Нічого вищого нема, окрім святого ймення – мати». Ми обрали для вас і класичні книги, про які ви 100 % чули, і щось новеньке.



І склали для вас ТОП-5 книг на віртуальній поличці, які точно будуть корисними і цікавими. Отже…


Борис Олійник «Сива ластівка»
Колись Борис Ілліч сформулював своє життєве і мистецьке кредо: «Писати, як живеш, а жити, як пишеш». І все ж багатомільйонну любов українців у всіх світах поет заслужив саме за свою поезію. Коли читаєш його добірку «Сива ластівка» відчуваєш почерк віртуоза слова найвищого ґатунку. Значну частину своєї творчості присвятив поет темі матері, він створює щемливий і ніжний образ своєї матері, цей образ видається близьким усім читачам, нас не залишає байдужими те почуття щирої любові та вдячності, яким сповнює автор. Хотілось би, щоб кожного українського поета крізь роки, зміни епох можна було б називати просто без переліку його ступенів та нагород. Просто Борис Олійник. Адже саме це робить його народним.

Василь Скуратівський «Берегиня»

Прекрасним і ніжним словом назвали наші пращури жінку, що стоїть у витоків нового життя, плекає і зміцнює його. Берегиня. У цьому слові влучно відбилося її божествене призначення, найперша і найголовніша суть. Ця книга – розповідь про український народний побут, звичаї, що складалися, випробовувалися на міцність протягом багатьох століть. Любов до рідної землі, повага до батьків, чесної праці, порядності у взаємостосунках – ось лейтмотив цих роздумів, активно звернених до сьогодення…



Книга про матір. Українські поети 19-21 століття. Антологія

У цій унікальній за змістом антології вперше тематично підібрані та об'єднані поетичні твори 232-х українських поетів, що присвячені українській матері, яка на важких роздоріжжях історії самовіддано бореться за добро і світло в житті своїх дітей, за продовження роду а значить — за збереження і відродження української нації.Дорогоцінна своїм духовним наповненням, «Книга про Матір», безсумнівно, буде прихильно зустрінута багатонаціональною громадськістю України, викличе велике зацікавлення в широких читацьких колах. Вона слугуватиме консолідації нашого суспільства довколо святого поняття «Мати» на засадах добротворення, любові і демократично-гуманістичних основах Буття людини.У наш час, коли набувають поширення насильницькі та агресивні ідеології, які руйнують духовні основи суспільства, коли жорстокість, егоїзм та аморальність захоплюють у свій вир життя і громадське, і особисте, кожен громадянин України має святий обов'язок — зберегти вікову добротворчу мораль нашого народу.Прищеплювати високі почуття любові до Вітчизни, до рідної землі, до матері як наставниці душі і хранительки Життя — саме цій меті служить «Книга про Матір».

Сандра Лоренс «Дивовижні жінки»

Останнім часом з'являються все нові і нові книги, що коротко знайомлять читачів з історіями успішних жінок і ця тенденція не може не тішити, адже руйнувати стереотипи й упередження у сучасному світі неабияк важливо. Тому ми з неймовірним захопленням пропонуємо це видання і ви не залишитися розчарованими! До книги «Дивовижні жінки. Першопроходиці, які не побоялися вирізнятися з-поміж інших» входять п'ятдесят життєписів надзвичайних жінок, які стали успішними у найрізноманітніших галузях: від шоу-бізнесу й мистецтва до спорту й політики (всього у восьми категоріях); які жили у різні періоди нашої з вами історії у різних куточках нашої з вами планети. Звичайно, 50 - зовсім невелике число, тому авторці Сандрі Лоренс довелося обмежитися лише своїми улюбленицями, серед них і славетна художниця Фріда Кало, і дослідниця, якій забороняли досліджувати Жанна Баре, і небажана донька свого батька королева Єлизавета І, і смілива Малала Юсуфзай, і талановита Бейонсе Ноулз, і невтомна Опра Уїнфрі, і безстрашна Лакшмі Баї. Усім їм так чи інакше доводилося йти всупереч правил, долати упередження, але їх це не зупиняло. Такі історії варті того, аби їх знати, бо ж вони надихають, показують приклад, ведуть за собою і стають потужними прикладами того, що стать не повинна і не може бути перешкодою на шляху до успіху. Кожен із життєписів короткий і лаконічний, але якраз достатній для того, щоб оцінити внесок тієї чи іншої жінки у розвиток суспільства і вже далі продовжити знайомство з її історії з інших, додаткових джерел, якщо таке бажання виникне. Чудові ілюстрації Натана Коллінса стали приємним бонусом.



Сергій Сегеда «Видатні жінки української історії. Книга 1. ХІ-ХУІІІ ст.»

Презентуємо книгу відомого антрополога, професора Сергія Сегеди.  Це перша частина видання, присвяченого тим жінкам Русі-України, що залишили помітний слід в історії. Слово «шляхетний» має кілька значень, і серед них «особа знатного походження» та «благородна людина». Обидва визначення пасують нашим героїням: деякі з них походили з великокняжих родів династій Рюриковичів і Гедиміновичів та їхніх численних відгалужень, інші належали до козацького стану, що після закінчення княжої доби майже два століття відігравав роль національної еліти. Цікаво, емоційно автор говорить про княгиню Ольгу, Анну Ярославну, Роксолану, Галшку Гулевичівну, славетні імена яких золотими літерами вписані в історію українського державотворення.


Насправді крутих книг дуже багато! Про них можна писати знову і знову. Це лише малесенька крапля з моря цікавих та корисних книжок.

Нумо читати разом та ставати кращими з кожною новою прочитаною сторінкою!



Немає коментарів:

Дописати коментар