неділю, 8 травня 2022 р.

Зустріли Героя-земляка червоною доріжкою...


7 травня дорога до кладовища в селі Гребля була встелена червоними тюльпанами – це земляки проводжали в останню дорогу патріота, героя, воїна Гончарука Назара Сергійовича. Обірвалося молоде життя юнака, який народився і виріс в сім’ї корінних греблянців Сергія Станіславовича і Юлії Василівни. Було це 13 квітня 1999 року. Між ним і старшим братом Андрієм різниця була зовсім невеликою, тому і росли, гралися разом. Разом грали в футбол, рибалили, допомагали батькам, читали книги і мріяли. В гарному селі, серед мальовничої природи, в трудолюбивій родині і діти росли працьовитими, добрими, чесними. Вони любили своїх рідних, свою маленьку батьківщину і Україну - державу сильну і свободолюбиву.

В селі немає школи, тому першокласником Назар став у Степівській школі, що, хоч і знаходиться за Греблянськими полями, але територіально це вже Монастирищина. Там пам’ятають його однокласники, вчителі, прості степівці. Добрий, завжди готовий захищати слабших, допомагати тим, в кого виникли проблеми - таким він і житиме в їх пам'яті. А середню освіту здобував у Ліщинівській ЗОШ. Добиратися сюди було вже легше - автобус, «попутки», а теплими погожими днями легко долали відстань на велосипедах. Отримав атестат в 2016 році і подав документи до Вінницького училища, обравши професію кухаря-кондитера. Чи тому, що звик змалку допомагати мамі на кухні, чи тому, що вважав, що важкі казани і кастрюлі – чоловіча справа, майбутня професія була до душі.

А потім була служба в ЗСУ, де служив новобранець в прикордонних військах. В нарядах, спостерігаючи навколишню місцевість, серцем відчував, що охороняє рідну землю, за мир на якій воювали його предки. Зовсім молодим добровільно пішов в АТО. Там, під вибухами, мужнів і набирався бойового досвіду, вчився відставляти плече допомоги бойовим побратимам, цінувати дружбу і вірність присязі.

Коли рф віроломно вторглася на Україну, Назар разом з старшим братом написали рапорт і стали у військовий стрій. Мама, ніби відчуваючи серцем біду, просила меншого сина не йти. Заспокоював неньку, казав: «Все буде добре! Ви мене ще зустрічатимете червоною доріжкою...»

Недовго довелося йому воювати, не встиг в повній мірі розквитатися з орками за те зло, що принесли вони на нашу землю... 2 березня під завалами будівлі на Чернігівщині, де вони тримали оборону, обірвалося молоде життя. 13 квітня, в його день народження було 40 днів з дня загибелі. Хоч всі ці дні жила надія, що він живий... Хай би поранений, хай би покалічений, аби ж лиш живий... Вмивається слізьми серце мами, в жалобі рідні, друзі, однокласники, вся Христинівська громада. Брат Андрій зумів, не дивлячись на військовий стан, приїхати на похорон, щоб провести в останню путь брата, якого він любив і яким завжди буде пишатися. Тільки він і Всевишній знають, з якою ненавистю він мститиме ворогам за втрату брата, за сивину батьків, за свій душевний біль, за маленьку сестричку Аню, якій влітку буде два роки, і знатиме вона брата лише по фотографіях і розповідях рідних. Для неї він буде братом-легендою.

Всю дорогу до кладовища земляки встелили тюльпанами, зробивши йому червону доріжку. Зійшлося дуже багато людей, здається, що з навколишніх сіл прийшли ті, що знали Героя, ті, що ходили з ними одними стежками, ті, що мріють бачити Україну вільною від знахабнілих загарбників. Керівники громади і старостату, працівники райвійськкомату, бойові побратими висловлюють співчуття рідним, але немає слів, які можуть притупити біль від втрати сина, брата, онука, племінника, похресника і вірного друга.

В пам’яті всіх тих, хто знав Назара, він назавжди залишиться справжнім Героєм, Патріотом, справжнім сином України.

Немає коментарів:

Дописати коментар