суботу, 21 січня 2023 р.

Україна соборна! Разом до перемоги!

22 січня ми відзначаємо день Соборності України. Саме слово «соборність» донедавна було не просто відсутнє, на нього було накладене табу. Похідні від цього слова вживалися хіба що у значенні «соборна дзвіниця», «соборні фрески». І боронь Боже – соборна Україна. Лише в зарубіжній україністиці та іноді в дисидентських колах про соборність писалося й говорилося як про ідею, певну мету. У словнику української мови термін «соборний» подається в значенні об’єднаний, неподільний, а соборність – як властивість, тобто об’єднаність, цілісність, неподільність. Після проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року слово соборність стало рясніти на шпальтах газет і журналів.

Наразі особливо складно відзначати цей день в період жорстокої війни з росією. Ідеї соборності єднають українців в наш напружений час.

«Нуте врагов, нуте бити! Самопали набивайте, гострих шабель добувайте, а за віру хоч умріте і вольностей бороніте! Нехай вічна буде слава, же през шаблю маєм права!» – гучно звучать нині слова, проголошені гетьманом Іваном Мазепою в Батурині. Тобто – «що лиш шабля дасть нам право»! Ніхто з українців не мав і не має сумніву, що український народ має незаперечне право на життя на споконвічно українських землях в суверенній і незалежній, демократичній, соціальній, правовій державі!

Наш народ, що виявляє такі докази спротиву і патріотизму, який показує такі героїчні вчинки, не може зникнути, пропасти, а має перемогти!

  



Немає коментарів:

Дописати коментар