пʼятницю, 27 січня 2023 р.

Смертний шлях сотень тисяч людей

Історію неможливо повернути назад. Але необхідно розповісти про неї всю правду. Історія нашої Батьківщини, як не прикро, має багато по справжньому сумних сторінок. Україна – це країна пісні й краси, але в роки Голокосту стала країною смерті. Смерті чоловіків і жінок, безвинних дітей і немовлят. Немає в нашій мові таких слів, які б передали трагедію того часу. Нашу Христинівщину не оминув той жах, той страшний злочин. Як і по всій Європі, в нас були гетто з нелюдськими умовами, знущаннями, розстрілами. Представники «нового порядку» брехнею, провокаціями, погрозами збирали людей для того, щоб відібрати в них коштовності, щоб потім жорстоко позбавити життя. Немовлят кидали в криниці, людей змушували копати собі могили, куди падали потім мертві, непритомні, поранені. Могили прикидали землею і охороняли, бо з-під них чулися стогони... Після цього солдати фюрера могли спокійно їсти, спати, ділити коштовності... Така ж чума й зараз прийшла на нашу Україну. Її, цю чуму, цих нелюдів потрібно знищити назавжди.

Ми памятатимемо тих, кого замордували фашисти в 40-х роках минулого століття. Їх смерть закликає до пам’яті, до пильності, до недопущення такого лиха знову.

В цей день горять поминальні свічки, до могил і пам’ятних знаків лягають вінки і квіти...

В бібліотеці організовано книжкову виставку «Смертний шлях сотень тисяч людей», за матеріалами якої проведено історично-краєзнавчу годину «Злочин проти людства». Людство має пам’ятати ці страшні сторінки історії.



Немає коментарів:

Дописати коментар