пʼятниця, 27 січня 2023 р.

Крути! Крути! Смолоскип в майбутнє!

Нестримною ходою продовжують свій рух роки, усе далі й далі відкидаючи нас у часі від подій початку ХХ століття, коли у полум’ї революції народжувалася Українська Народна Республіка. Народжувалася, щоб усього на коротку мить посіяти в серцях справжніх українців надію на відродження колишньої величі козацької Гетьманщини, вчинити відчайдушну спробу продемонструвати світові, що Україна є самодостатньою, самостійною та незалежною державою.

Знову і знову повертаємося думками на Чернігівщину, в той далекий день - 29 січня 1918 року. Відрізок залізничного шляху між Ніжином і Бахмачем, район невеличкої, поки що нікому невідомої станції Крути. Чому так щемно при згадці цієї назви? Бо Крути – це вже символ! Символ непохитності, патріотизму та всеосяжної любові до Батьківщини.

Оборонці, проголошеної 22 січня 1918 року незалежної України, а по суті підлітки, перед якими лежало неораним полем ціле життя, без жалю поклали його на вівтар служіння Україні. Їхня віра надихнула їх піднятися проти у двадцять разів сильнішого ворога, а після трагічного бою дала сили ледве живим і пораненим не просити помилування, а в муках і стражданнях умирати.

Не буде перебільшенням сказати – зупинений на кілька днів наступ більшовиків на Київ, коли саме тривали перемовини між УНР і країнами Четверного Союзу, був значною і масштабною за своїми наслідками подією! На той момент було надважливо, щоб українська столиця перебувала під контролем Центральної Ради. 9 лютого 1918 року Брестський договір був підписаний. Він означав – ВИЗНАННЯ САМОСТІЙНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ СУБ’ЄКТОМ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН.

Слід сказати, що бій під Крутами довгий час старанно замовчувався радянською історичною наукою, обростав міфами та вигадками. Через багато років ми нарешті дізналися про цю трагічну сторінку молодої Української держави. Подвиг і саможертва цих юнаків – дороговказ всім наступним поколінням.

Спом’янімо в пісні славу Крутів,

Найсвятіше з наших бойовищ!

Крути! Крути! – смолоскип в майбутнє.

Підіймемо наші душі ввиш!

Крути! Крути! Час розплати близько,

вже червоний ворог кари жде.

Крути! Крути! Вічне бойовисько

За майбутній, за світліший день.

Працівниками бібліотеки оформлена книжкова виставка «Юні оборонці Батьківщини». Проведена година історичної пам’яті «На кров’ю политім крутянськім снігу в безсмертя вписалось геройське ім’я». Присутні ознайомилися з подіями тих часів, вшанували хвилиною мовчання всіх, хто віддав своє життя за волю, за єдність нашої держави.







Немає коментарів:

Дописати коментар