вівторок, 29 серпня 2023 р.

«Зелений коридор» смерті

 


Ти чесно бій прийняв, не дбаючи про себе.

І вражений свинцем упав на сніг, -

Ти не помер, а відійшов на небо,

Бо на землі зробив усе, що зміг...

Леся Орлик,

мати загиблого вояка 128-ї бригади Одександра Орлика

 

29 серпня в Україні відзначають День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23.08.2019 № 621/2019. для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину, як нагадування про одну з найкривавіших подій російсько-української війни на Донбасі.

Ця дата обрана не випадково, бо саме в цей день 2014 року, під час Іловайської операції сталася страшна трагедія. Вириваючись зі смертельної пастки так званим «зеленим коридором», наші герої потрапили у справжнє пекло. За офіційними даними, загинуло 366 українських військових і правоохоронців, 429 зазнали поранень, 300 опинилися в полоні, 158 вважаються зниклими безвісти.

Ті трагічні події розгорталися саме на соняшникових полях. І останнє, що бачили на цьому світі наші мужні й сміливі захисники, були золотаві голівки, повернуті до сонця, до життя. Тому сонях пам'яті – це не просто символ історичної мужності українських воїнів, це символ життя України, з чорним, як українська земля, зернятком, що обов’язково проросте.

На абонементі центральної бібліотеки для дорослих представлена виставка-вшанування на знак пам’яті захисників України. На поличках виставки представлені книги-спогади, книги-роздуми про неоголошену війну, про тих, хто поклав своє життя за Україну.

Герої не вмирають поки ми про них пам'ятаємо!

Немає коментарів:

Дописати коментар