середа, 2 серпня 2023 р.

Стадіон, який став парком

                                        Христинівка від «А» до «Я»

У 1924 році смт. Христинівка стала районним центром. Будувалися і відкривалися  районні установи, які відповідали за освіту, культуру, спорт. В ті роки збудували і стадіон. Він був на тому місці, де зараз розміщений парк імені Тараса Шевченка. Включав він і територію, на якій наразі стоїть районний центр культури і дозвілля. Це сучасна назва районного будинку культури. Питання огорожі вирішили найдешевшим для Христинівки способом – паркан був виготовлений зі шлаку. Паровозне депо мало його величезні кучі, адже поїзди тягали паровози, які за одну поїздку спалювали до 4 тонн вугілля. Зі шлаку в нашому місті будували не тільки паркани, а навіть і житлові будинки.  Весь стадіон був обнесений таким парканом. Було три входи: навпроти Братської могили, яку перенесли туди уже в 1956 році, там, куди і зараз веде алея з виходом на вулиці Ювілейну і центральний вхід, який був з вулиці Шевченка, навпроти початку вулиці Флорештської (тоді це був Кооперативний провулок). Цей вхід був широким, десь до трьох метрів, по обидва боки на постаментах стояли гіпсові фігури спортсмена і спортсменки, а позад них - великі дві стели, метри три заввишки, а на них розміщена Дошка пошани: в гіпсових рамках – фотографії передових виробничників.

На стадіоні  були волейбольний та баскетбольний майданчики, бігова доріжка, майданчик для стрибків у висоту і довжину та футбольне поле в центрі стадіону. Навколо нього в два ряди стояли дерев'яні лавки без спинок для вболівальників. Другий ряд був вищим, ніж перший. Від вулиці Ювілейної в парку росли дерева.

У 1935 році на стадіоні була зведена парашутна вишка. Стрибки були платними, але дуже дешевими. В той час був поширений рух ГПО (Готовий до праці і оборони). Хто виконував нормативи, отримував значки цього товариства. Стрибки з парашутом входили до цих нормативів. А потім сталась трагедія: жінку, чиє ім'я зберегли старожили – Віра Василівна – впала, не піднявшись до верху, щоб отримати парашут. Вишку закрили і демонтували.

Після ІІ-ї світової війни стадіон відремонтували, і він продовжував свою роботу. Тут проходили змагання з важкої і легкої атлетики, районні спортивні олімпіади, футбольні матчі. Футбол був дуже популярним, багато організацій Христинівщини мали свої команди. Тому й змагання проходили часто. На цій частині стадіону, де збудували будинок культури, проходили районні ярмарки, на яких колгоспи і магазини РАЙПО виставляли свій товар. Ці ярмарки користувалися популярністю у жителів: колгоспи продукти продавали дешевше, ніж магазини, а магазини – «викидали» дефіцит.

А ще тут організовувались різні мітинги. В день смерті Сталіна на стадіоні зібрали людей на траурний мітинг. Були присутні представники всіх трудових колективів. Учасники мітингу зуміли організувати його так, що люди плакали: по радіодинаміку на максимальному звуку йшла трансляція похорону в Москві, лунали промови і жалобна музика...

Проходили тут і урочисті зібрання з нагоди державних і районних свят

На місці, де зараз розміщений тенісний корт і футбольний майданчик був літній кінотеатр. Збудований він був раніше, ніж будинок культури. Було двоє дверей, каса, кінобудка. Екран був розташований від вулиці Ювілейної. Він накривався спеціально збудованою аркою. А з боку вулиці Шевченка росли високі осокори. Саме з них відчайдушні молоді христинівчани дивились кінофільми. Звичайно ж, безкоштовною.

Навіть після того, як був збудований літній кінотеатр, РБК і танцювальний майданчик, стадіон функціонував як спортивний комплекс. І на ньому продовжували організовувати багатолюдні заходи до різних свят.

В 1970 році розпочалось будівництво  нового стадіону, який носить зараз ім'я колишнього мера Христинівки, щирого прихильника фізкультури і спорту М.П.Наконенчного. Він більший, сучасніший.

10 липня  1976 року молодь - представники трудових колективів нашого міста на суботнику посадили перші дерева на, тепер уже колишньому, стадіоні.  Так народився парк імені Тараса Шевченка.

 А це вже інша розповідь.


                                                     
                           


 

Немає коментарів:

Дописати коментар