четвер, 23 квітня 2015 р.

29-й чорнобильський квітень













 Малиновий дзвін
Ви чули, як плаче спустошена Прип'ять,
За скоєний гріх розіп'ята живцем,
Прип'ята до неба, щоб вічності випить,
Щоб вмити від бруду змарніле лице?
Регочуть іони малиновим дзвоном,
Вбиваючи блиск нерозкритих очей,
Ридає вночі божевільна мадонна,
Приймаючи з лона  холодних дітей
В бездонність ночей.
І тихо ступає життя у полин,
І лине Чорнобильський дзвін.                                                                                                                                            Багряна А.
Як і нинішнього, того квітневого дня 29 років тому смарагдовими бруньками на деревах, соковитою зеленню трав і квітів, радісним і веселим щебетанням птахів в Україну прийшла справжня весна-красуня. В українців жевріли нові надії і сподівання - невдовзі літо, приємні дозвілля, відпочинок, в дітей канікули, і раптом - обірвалося спокійне життя.  26 квітня 1986 року вибухнув реактор четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС. Чорнобиль воістину раз і назавжди розділив наше життя і цілого людства на "до" і "після". Сьогодні Україна - рідна, зболена, згорьована та посивіла від втрат своїх синів та дочок мати. Голодомори, Чорнобиль, війни... За цими страшними сторінками історії - сотні тисяч полеглих українців, які живуть і вічно житимуть у нашій пам'яті. Звуки метронома відраховують хвилину мовчання, діти стоять у скорботі, віддаючи шану полеглим. Бібліотекарі районної бібіліотеки для дітей, разом з учнями 6-А класу міської школи№1 та учителями В.О.Бортник та О.М.Бровченко, провели годину пам'яті "Хто квітень наш отак підступно зрадив, що стільки горя аж рида весна?" Діти переглянули документальний фільм про події тих часів. Бібліотекарі підготували відео мандрівку "Національний музей Чорнобилю". До уваги дітей діюча трьохфазова діорама "Чорнобильська АЕС до, під час та після аварії", яка створює ефект присутності на місці подій. Дітей ознайомили із діючим макетом працюючого на виробіток електроенергії 4-го енергоблоку ЧАЕС, електронною "Книгою пам'яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС", унікальними відеоматеріалами, комп'ютерними програмами про катастрофу та її наслідки. 
 Також було проведено огляд книжкової виставки "Екологія життя, екологія душі".
Чорнобильська трагедія - не в минулому. На жаль. Наша планета заражена багатьма недугами, і причина цьому - техніка, що вийшла з-під контролю. Тому так скорботно і гірко звучать останні рядки поеми Івана Драча: "Несе сива чорнобильська мати
                                              Цю планету... Це хворе дитя..." 






                                                                                           

                          

Немає коментарів:

Дописати коментар