четвер, 2 квітня 2015 р.

Бібліотека - центр інноваційної думки

           Сучасний бібліотекар - це один з тих людей, які повинні вміти все: бути фахівцем з інформаційних технологій,  піарщиком , культорологом,  літератором, дизайнером, психологом,  масовиком-витівником, палітурником, істориком,  краєзнавцем, педагогом, журналістом, фотографом. А іще треба бути начитаним, ерудованим, толерантним, ввічливим і т.д.
          Тому бібліотекарям потрібно весь час  підвищувати свою кваліфікацію. Таке підвищення  сприяє розширенню та поглибленню професійних знань, вдосконаленню  ділових якостей , підняттю культурного рівня, знайомство  з  найновішими досягненнями  бібліотекознавства, практики  вітчизняного та зарубіжного  досвіду роботи  бібліотек.
        Семінар - тренінг із застосуванням методу Едварда де Боно "6 капелюхів" пройшов у нашій бібліотеці. Його метою було- навчитись паралельно мислити, швидко і продуктивно знаходити  рішення у проблемних ситуаціях бібліотечної  діяльності, ефективно планувати роботу, використовувати інноваційні технології. Тема семінару   продиктована вимогами сьогодення - "Інноваційні технології - в практику роботи бібліотеки". Учасники мали домашнє завдання. Розділившись на групи  бібліотекарі, отримали капелюшки різного кольору і завдання до них.
     Білий -це колір інформації режим фокусування  уваги на всій інформації, якою володіємо: факти і цифри.
     Зелений - це колір творчості та креативності пошуку альтернативи  і внесення змін.
      Червоний - це колір  емоцій, почуттів та інтуїції.
      Жовтий - це логічний позитив,символічне відображення  оптимізму.
      Чорний  застерігає  і заставляє думати критично, вказує на ризик.
      Синій асоціюється з мудрістю і знаннями, роздумами про процеси мислення, контроль над ними, керування розумовими процесами, підбиття підсумків, гарантія дотримання всіх шести капелюхів.
      Бібліотечні працівники  давали відповіді на питання:  "Що знають про інновації в бібліотечній роботі?", "Які питання не дають мені спокою?", "Що позитивного у використанні інноваційних форм роботи?", "Які виникають почутті до інновацій?", "Як використовувати  свої творчі можливості для впровадження інновацій?" та інші. В групі синіх капелюшків були  працівники районних бібліотек, які робили висновки, спостерігали за  виступами учасників, коментували їх.
        Потім учасники обмінялись своїми капелюшками та висвітлювали своє бачення  цих питань. Цей метод дав змогу  захопити всіх учасників, зробити їх виступи  барвистими і цікавими, приділив  увагу всім аспектам  роботи над темою, направляв розмову в потрібне русло, залучив до обговорення теми всіх  присутніх. Розмова вийшла цікавою, змістовною, надихнула бібліотекарів на нові  ідеї і  задуми.

Немає коментарів:

Дописати коментар