вівторок, 21 квітня 2015 р.

Їх завжди кликало сонце і вогнище...

           Цигани... І постають в нашій уяві чорнокосі і чорноокі красуні у яскравих спідницях, які під бубен , скрипку і гітару танцюють так, що очей не відірвеш. Уявляються кібітки, вогнища, гадалки, чаклунки. А іще зринають знані зі школи рядки Пушкінського вірша: "Цигани шумною ватагою"..., кадри чудових фільмів "Циган" за однойменною повістю Анатолія Калініна та "Невловимі месники" з таким колоритним, сміливим Яшкою- ,циганка  Аза...                          
          Мають представники цієї національності  свій Міжнародний день ромів, який встановлено на ІУ-му Всесвітньому  конгресі  ромів, що відбувся  1990 року в Сероцьку (Польща). Метою свята  є самоіндефікація  ромської етнічної групи як єдиного народу, привернення уваги до самобутньої культури та історії етносу рома|, подолання  дискримінації, утисків та відчуження  ромів. Свято, яке відзначається 8 квітня, приурочене до дня проведення  І-го Всесвітнього  конгресу ромів у Лондоні в 1971 році та ромського свята у Трансильваніїї - "дня коней". Цього дня цигани  за традицією виводять коней, запалюють свічки, як символ єдності ромського народу та спускають вінки на  воду річок, що символізує  нелегку долю народу  - вічного блукальця  без історичної Батьківщини.
        За підрахунками в Європі проживає від 8 до 12 млн циган.  Велика община їх проживає і в нашому місці. Вони вирізняються тим, що розмовляють своєю мовою, в одязі дотримуються свого стилю, мають багатодітні сім'ї  і  багато вільного часу.  Багато з них є користувачами бібліотек. Із придбанням бібліотеками комп'ютерів, число відвідувачів-ромів в  нас  побільшало. Вони слухають музику, дивляться фільми, заходять в Інтернет-магазини, Інтернет-авторинки тощо.
        Крім того, для них ми організовуємо книжково-ілюстративні виставки,  проводимо історичні читання,  відеоперегляди, години спілкування і  етнічної толерантності.

Немає коментарів:

Дописати коментар