середу, 18 листопада 2015 р.

Мова й писемність великої нації

        Мова - це душа  народу, його духовність  і  історія, його велич  і самобутність. Поки живе мова нашого народу,  ми  непереможні. Це про нашу мову  великий Козар сказав:
                            "Одна вона у нас така   -
                              Уся співуча і дзвінка,
                              Уся плакуча і гримуча,
                              Хоч без лаврового вінка".
     Українською мовою в світі розмовляють 45 млн людей. Звучить вона не лише в  Україні, а й у Білорусії, Молдові, Казахстані,  Канаді, США, Росії.
      Українську мову забороняли. Цар Петро 1 на початку 18 століття видав указ  про заборону нашої мови, в 60-80 рр. 19 століття сумнозвісний  Валуєвський циркуляр намагався вбити нашу мову, нашу душу, наш родовід.
      Але мова народу вижила, вистояла в боротьбі за своє існування і процвітання.
      Основоположником української мови вважається Іван Котляревський.  А скільки шедеврів українською мовою створили Тарас Шевченко і Пантелеймон Куліш, Іван Франко і Леся Українка, Василь Симоненко  і Ліна Костенко.
      З 1997 року в Україні відзначається день української писемності  і мови. Припадає це свято на 9 листопада,  коли православна церква вшановує пам'ять  Преподобного  Нестора-літописця.
 
 
     Відмічаючи це свято, в бібліотеках нашої системи пройшли  години спілкування, брейн-ринги,  лінгвіністичні ігри ,  усні журнали, мовні мандрівки,  конкурси знавців рідної мови. Ці масові заходи показали, що  наші земляки люблять і знають  рідну мову, його історію, його фольклор.      

     

Немає коментарів:

Дописати коментар