вівторок, 24 листопада 2015 р.

Бібліотека: знайомство зблизька

   Учні старших класів,  не тільки готуються до випускного балу, а  й вибирають для себе майбутній фах. Вибір професії - важливий крок у житті.  Звичайно, є люди, які кілька разів змінюють  свою роботу, свою професію. Але для чого того вчитись, переучуватись, втрачати час і кошти? Адже  той період, коли людина здобуває іншу  освіту, втрачено для кар'єрного росту, реалізації планів. Тому так важливо молодим людям  правильно обрати свою  професійну  стежку, щоб робота була в радість, щоб знайти своє покликання, коли можна реалізувати свої знання, свої здібності, свій талант.
     Серед тисяч професій, які є в нашій державі,  скромно так між книгами  стоять працівники бібліотек. Перші бібліотеки існували ще до нашої ери: глиняні таблички, написані клинописом , високо цінувались серед  освічених людей того часу.  Йшли часи, книги  писались на папірусі, телячих шкірах. З часом винайдення паперу і книгодрукування, почали видаватись   книг, які  коштували недешево. В книгах вміщено весь досвід науки, культури, медицини, техніки. Довіривши весь цей скарб книгам, люди приділяли велику увагу їх збереженню. Тому така велика роль бібліотек в житті суспільства і його розвитку.  Навіть під  час Другої світової війни  тимчасово  евакуйовувались  фонди  бібліотек.
     З історією бібліотечної справи, із структурою нашої бібліотеки, з її довідково-бібліографічним апаратом, із змістом і завданнями   бібліотечної установи познайомились  старшокласниці  Христинівської ЗОШ№2, бо саме дівчата захотіли прийти на профорієнтаційну годину "Берегині книжкових скарбів". Завітали вони  разом із  спеціалістом по профорієнтації  районного центру зайнятості Василенко Тетяною Дмитрівною.
    Провідний бібліотекар  читального залу центральної бібліотеки Кулеша Світлана Миколаївна  провела екскурсію по бібліотеці, під час якої дівчата познайомились не  лише з відділами бібліотеки, які   працюють з користувачами бібліотеки: абонементом, читальним залом, Інтернет-центром, а й з роботою підрозділів бібліотеки, які  відвідувачі бібліотеки не бачать: відділом комплектування і обробки літератури, книгосховищем, методичним кабінетом.
         До уваги молодих гостей бібліотеки - матеріали профорієнтаційного куточку "Вибір професії: задача з багатьма  невідомими".
       А потім потекла невимушена розмова про саму професію бібліотечного працівника, про  завдання і обов'язки,  про роль професії в суспільстві і невичерпний ентузіазм, який притаманний  тим, хто пов'язав  свою долю з книгою, словом, культурним надбанням людства. Сучасна бібліотека це не тільки стелажі з книгами, з яких незримо дивляться на нас письменники і науковці, а й безліч  інфотек, атр-буків, бібліографічних  видань, пам'яток  читачам, які з любов'ю виготовлені бібліотекарами, змістовні книжкові виставки, експонати літературного музею, народознавча світлиця з речами старовинного  вжитку, Інтернет-центр. Комп'ютери   бібліотека виграла, приймаючи участь у  конкурсі програми "Бібліоміст". Саме ці перемоги дали можливість отримати безкоштовно це новітнє чудо техніки для жителів.
   А іще бібліотека - це місце, де можна цікаво і змістовно провести свій вільний час, прийнявши участь у різноманітних конкурсах, вікторинах, квестах, турнірах,  майстер-класах,  усних журналах тощо.
      Назвала Світлана Миколаївна  навчальні заклади, де можна здобути  фах бібліотекаря.
      Задавали  учасниці профорієнтаційної години запитання, на які отримали вичерпні і відверті відповіді.
      Хочеться, щоб ряди бібліотечних працівників поповнювались молодим кадрами, закоханими в друковане слово, в книгу, в бібліотеку, які житимуть вічно. Бо вони  є альфою і омегою історії, науки, культури, народу і держави - вільної і незалежної України.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар