пʼятницю, 24 лютого 2017 р.

Краєзнавець за покликанням

Ганна Бойко - людина знана не тільки в Христинівському районі.  За її плечима - великий життєвий досвід, педагогічний стаж, який нараховує багато десятків років. Скільком своїм учням вона прищепила любов до історії, до рідної землі, до  України.  Її уроки були цікавими,  матеріал виходив за рамки шкільних підручників. Вона багато читала сама,  черпаючи з книг нові і нові знання. Здається, що вона все життя поповнювала  свою ерудованість, начитаність.
        Ганна Мефодіївна  не  так давно видала книгу по історії Верхнячки "Щоб пам'ятали внуки онуків", в якій зібрано  величезний матеріал по історії селища.  Ця книга  користується популярністю серед учнів, педагогів, краєзнавців і всіх тих, хто любить рідний край.
       А нещодавно з-під її пера вийшла книга  "Хаскала. Герман Горовиц", презентація якої відбулася в центральній районній бібліотеці.
       Герман Горовиц народився в м.Умань  в 1785 році. Він представник  плеяди мислителів "золотого віку", раввін, філософ, богослов, перекладач, поет, лінгвіст, вчений-енциклопедист, який багато зробив для культури  європейських народів. За обставинами долі, він емігрував у Пруссію, жив  у Берліні і  Бреслау, пізніше  переїхав у Англію.  У Кембріджському  університеті  був співробітником  універсальної бібліотеки, професором  західних мов, президентом  коледжу  Святого  Іоанна.
      Цивілізована Європа  поставила його на одну сходинку   з видатними вченими, просвітителями століття. Пам'ять  про його діяльність, його заслуги, його твори бережуть і в університеті в Кембріджі.
       Ганна Мефодіївна захоплююче розповідала про причини, які спонукали її взятись за опрацювання  цієї такої цікавої теми, про вчення Талмуду і Тори, про поширення  цих вчень, про  видатних діячів, про їх коріння, яке   є і на Черкащині.
    Книга  має унікальні фотографії і ілюстрації,  копії документів і список використаної літератури. Окремий розділ присвячено університету Кембріджа,  його історії.
    Це видання  буде цікавим для  істориків, краєзнавців, студентів, для тих, хто хоче знати більше про науку, освіту,  релігію.
     Бажаємо Ганні  Мефодіївні здоров'я і наснаги, довгих і плідних років життя і творчості. Віримо, що вона подарує своїм землякам ще багато цікавих книг про історію нашої малої Батьківщини.


Немає коментарів:

Дописати коментар