пʼятницю, 24 лютого 2017 р.

До рідної мови торкаючись душею...

                                                      Велична, щедра і прекрасна мова,                  
                                                      Прозора й чиста, як гірська вода,-
                                                      То України мова барвінкова,-
                                                      Така багата й вічно молода...
           ХХХ сесія  Генеральної конференції  ЮНЕСКО  запровадила  Міжнародний день рідної мови, який щороку відзначається 21 лютого.
          В Україні, де українська мова є державною, це свято відзначається  літературними годинами, поетичними марафонами, усними журналами,  турнірами знавців рідної мови, вікторинами, годинами обміну думками та іншими цікавими і змістовними масовими заходами.
         В нашій бібліотеці була організована книжкова виставка
                                                    "Дзвенить вона і досі у серцях,
                                                     Відлунює  у співі журавля,-
                                                     Великим Кобзарем оспівана в віках,-
                                                     Чарівна мова рідної землі"
         Біля цієї виставки проходили групові бесіди, години-роздуми, конкурси знавців  фольклору.
    Це свято стало ще й святом  спілкування  українською мовою з бібліотечними працівниками і користувачами Мангушської бібліотеки Донецької області, з якими ми подружили завдяки Всеукраїнській акції "Український Донбас". Уже вкотре ми  спілкуємось  з ними  в режимі  скайп-спілкування, щоб поділитись новинами, мріями, думками.
      Цього разу ми готувались до інтернет-зустрічі, щоб  розповісти про повагу і любов до рідної мови.  Зав.відділом культури Христинівської РДА Г.М.Кошель, директор Христинівської ЦБС Р.В.Шумовська, її заступник по роботі з дітьми Л.І.Загороднюк ,  педагог-організатор О.М.Будзан та практичний психолог міської школи №1 ім. О.Є.Корнійчука   привітали  гостей бібліотеки і наших друзів з Донеччини з святом, побажали їм всього найкращого в житті.
      До бібліотеки цього разу завітали учні  6-Б класу (класний керівник  Н.В.Нестеренко),  які  тепло вітали своїх ровесників-читачів Мангушської бібліотеки.
     Директор бібліотеки з Донеччини І.М.Сарбей привітала христинівчан, розповіла про історію свята - Міжнародного дня рідної мови.
      До цієї зустрічі школярі підготували вірші про  рідну українську мову, про її красу і милозвучність.  Проникливо  звучали вірші у виконанні  Марії Вітер, Вікторії СтьосовоЇ,  Анжеліки Кучеренко , Дарини Кобзар,   Романа Когута, Марії Нестерук.
         А далі  молоді патріоти України демонструвала свої знання, свою ерудицію, кмітливість, відгадуючи загадки, вирішуючи мовні головоломки,  утворюючи нові слова, згадуючи, які іменники вживаються тільки у множині. А іще складали вірші, продовжували українські народні приказки і прислів'я,  змінювали слова за допомогою однієї букви тощо.  Приємно, що здебільшого відповідали всі разом, дружно і  голосно. Так само злагоджено  і радісно поводили себе і наші мангушські друзі.
      Зустріч завершилась,  а на душі стало тепліше і світліше від того, що ми маємо друзів, однодумців, патріотів України в Донецькій області, яка в такий непростий час показує нам, державі, всьому світові, що ми - єдина нація, єдина країна з єдиною українською мовою.                











 

Немає коментарів:

Дописати коментар