пʼятницю, 27 жовтня 2017 р.

Сандармох - болюча рана України

   

Сандармох – лісове урочище в Медвеж’єгорському районі Республіки Карелія, за 19 км від м. Медвеж’єгорськ, неподалік міста Повенець. Урочище Сандармох у Медвеж’єгорському районі Республіки Карелія стало місцем поховання для в’язнів Соловецьких таборів, яких знищували на материку, а також в’язнів Біломорсько-Балтійського каналу. Там на площі 10 гектарів у 1930-х роках органи НКВС розстріляли понад 9500 осіб 58 національностей. 27 жовтня, а також 1-4 листопада 1937 року тут розстріляли 1111 осіб, серед яких 170 українців. Це – письменники, вчені, актори. Серед убитих – священик з Ватикану, який збирав дані про порушення прав людини в Радянському Союзі, видатні майстри культури, вчені, військові, державні діячі, священнослужителі з країн, окупованих СРСР, 198 осіб – вихідці з України, зокрема митці Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Марко Вороний, Валер’ян Підмогильний, професори-історики Олександр Бадан-Яворенко, Сергій Грушевський, Володимир Чехівський, письменник та міністр освіти УНР Антін Крушельницький. Жертвами НКВС були переважно спецпоселенці та в’язні з Біломорсько-Балтійського каналу і Соловецьких таборів системи ГУЛАГ СРСР, а також жителі навколишніх сіл.
   Всього виявлено  256 розстрільних ям, в яких обірвалось життя патріотів, талановитих людей, нескорених бійців. Пішли в небуття мрії, плани, ненаписані твори мистецтва, непобудовані  шедеври архітектури, нестворені сім'ї, ненароджені діти.
   Весь світ, вся Україна вшановують жертви тих страшних подій. Розповідає про те страшну і болючу рану в історії і серці України і наша бібліотека. Для користувачів організована книжково-документальна виставка "Розстріляний цвіт України". Проводяться інтернет-години, уроки історичної правди.
      Роки не зітруть з пам'яті народу страшних і трагічних сторінок. Нащадки повинні знати правду про минуле нашої багатостраждальної Батьківщини.
       


Немає коментарів:

Дописати коментар