понеділок, 25 жовтня 2021 р.

25 жовтня: цей день в історії і житті



25 жовтня 1921 року розпочався Другий зимовий похід загонів армії УНР, ідея якого передбачала об’єднання селянського протестного руху та підняття загального антибільшовицького повстання з метою відновлення державності.

Також, 25 жовтня відзначається міжнародний день шкільних бібліотек, європейський день юстиції, всесвітній день опери, всесвітній день макаронів, день панк-культури і міжнародний день боротьби жінок за мир!

І, якщо детальніше, то – всі ми були школярами, а отже і читачами шкільної бібліотеки, куди заходили майже кожну перерву, щоб почитати книгу, подивитися журнал, взяти участь у вікторині чи якомусь конкурсі. Світ книги і бібліотеки завжди чарівний і неповторний, таємничий і цікавий. Це світ знань, добра, відкриттів. Тому, ми вітаємо колег з шкільних бібліотек, зичимо їм всіляких гараздів в житті і в їх такій потрібній роботі! Наша держава – країна європейська не тільки за географічним положенням. Ми будуємо правову європейську країну, де панівне місце займає правопорядок, захищеність людей, справедливість. Тому юридична освіта населення має важливе значення. Для цього в бібліотеках проводяться уроки юридичної грамотності, юридичні вікторини, огляди книг і періодики тощо.

Трішки кумедним для нас є день макаронів, який відзначається на світовому рівні. Макарони займають в нашій кухні одне з перших місць. Перелічити всі страви, які можна приготувати з них, просто неможливо. А от познайомитися з рецептами, класичними і новими, можна. Для цього можна полистати сторінки кулінарних книг, які є в бібліотеці, чи пройтися відповідними сайтами Інтернету.

Люди хочуть миру на землі. А жінки цього прагнуть з подвоєною силою. Жінки захищають дітей, онуків, своє домашнє вогнище. Жінки народжують дітей для миру, розвитку і життя. Тому й недаремно існує в світі такий день. Це глибоко символічна подія, адже саме жінка, мати дає дитині життя, тому її прагнення до миру абсолютно природнє.

Приємним є цей день для любителів опери. Адже з ініціативи провідних оперних союзів 25 жовтня відзначається день опери. Цей день вибрано не випадково, адже в цей день народились великі композитори Жорж Бізе і Йоганн Штраус.

А ще сьогодні 140 років з дня народження Пабло Пікассо, в 1938 році створено Українську Спілку художників, в 2001 році корпорація Microsoft презентувала світовій спільноті свою найпопулярнішу на сьогоднішній день операційну систему Windows XP.

 

І, наостанок, прикмети цього дня:

Багато зірок 25 жовтня – до багатого врожаю.

Якщо в цей день віє вітер південний – буде тепло, а якщо північний – буде холодно.

Напрямок вітру змінюється - похмура погода встановиться надовго.

Грім гримить – до безсніжної і теплої зими.

Птахи низько до землі летять – до ранньої і холодної зими.

 

Отакий-то цей день – 25 жовтня. Переконана, що це далеко не все, що можна про нього сказати. J



Немає коментарів:

Дописати коментар