пʼятниця, 22 жовтня 2021 р.

Ксерокопіювання: як ми раніше жили без нього?

22 жовтня 1938 року в імпровізованій лабораторії, розташованій в підсобному приміщенні косметичного салону готелю «Асторія» в Нью-Йорку, американський адвокат Честер Карлсон продемонстрував сконструйований ним апарат для отримання копій паперових документів. Його робота базувалась на методі сухого електростатичного друку, що пізніше отримав назву «ксерографія».

Честер Карлсон в 1930 році закінчив Каліфорнійський Технологічний інститут зі ступенем бакалавра з фізики і певний час працював у компанії Bell Telephone Laboratories в Нью-Йорку, в 1936 році він вступив до Нью-йоркської юридичної школи, після закінчення навчання в якій влаштувався у патентний відділ компанії PR Mallory Company (нині — Duracell).

Працюючи з великою кількістю документів, він зіткнувся з проблемою копіювання складних технічних креслень,що і наштовхнуло його на думку якогось технічного рішення, яке б спростило цей клопіткий процес. Після чотирьох років експериментів, які він проводив разом зі своїм приятелем, безробітним інженером з Австрії Отто Корнеї, і був розроблений пристрій для копіювання паперових документів.

Уявити зараз наше життя без ксерокопій неможливо. Ми копіюємо документи, кулінарні рецепти, тексти пісень і ноти до них, вірші, візерунки для вишивання, уривки з книг і журналів... Перелічити все просто неможливо. Про історію цього унікального винаходу розповідали користувачам центральної бібліотеки наші працівники. А іще ті, хто ніколи не робив сам ксерокопій, спробували самі це зробити самостійно. Вони переконались, що це дуже легко . Адже, як все геніальне, це дуже просто.



Немає коментарів:

Дописати коментар