середа, 20 жовтня 2021 р.

Літературна кулінарія: смачного читання

Стародавні греки шанували бога лікування Асклепія (він же - римський Ескулап). Його дочка Гигея вважалася берегинею здоров'я (від її імені, до речі, сталося слово «гігієна»). А їх вірною помічницею в усіх справах була кухарка Куліна, яка стала протегувати кухарського мистецтва, який отримав назву «кулінарія».

Перші кулінарні рецепти, записані на папері, з’явилися в Вавилоні, Стародавньому Єгипті та у Стародавньому Китаї, а також в країнах арабського Сходу. Деякі з них дійшли до нас в письмових пам'ятках тієї епохи, і при бажанні будь-хто може спробувати приготувати страви, які куштував єгипетський фараон або імператор Піднебесної.

Популярність кулінарії як мистецтва з часів фараонів виросла в рази, і кращі шефи перетворилися на справжніх зірок. Вони пишуть книги, ведуть кулінарні шоу на телебаченні, знімають кіно і дають інтерв'ю. Їжа невід’ємний елемент людського життя. Вона дає нам силу та енергію, покращує настрій, допомагає у спілкуванні, а іноді надихає на створення літературних шедеврів.

Пропонуємо книги, присвячені історіям кулінарів. Ці книги ніби наповнені ароматами смачних справ, приправлених гостротою сюжетів та запахом пригод.




    Джулі Павелл у своїх мемуарах «Джулі & Джулія. Готуємо щастя за рецептом» розповідає історію жінки, що вирішує провести експеримент – протягом року приготувати 524 страви, рецепти яких описані в знаменитій кулінарній книзі Джулії Чайлд «Як оволодіти мистецтвом французької кухні». Що з цього вийде? Чи вдасться героїні досягти мети? І як це змінить її життя? Читайте у книзі та насолоджуйтесь стравами з неї.

До речі, у 2009 році книга була екранізована. У головних ролях – Емі Адамс та Меріл Стріп.



 
 Інша книга – «Їжа кохання» Ентоні Капелла. Головна героїня – Лаура – потрапляє в Рим, де одразу закохується в італійську кухню та італійського кухаря. І попри те, що не все складається так, як би того хотілося, видання знайомить читача з красою італійських міст та смаками й запахами італійської їжі. Лише заради цього варто читати книгу.








Ще одна книга, присвячена італійській кухні - «Їсти, молитися, кохати» Елізабет Ґілберт. Це мемуари американської письменниці, одна із частин яких присвячена саме їжі, смаку та насолоді, яку можна отримати від різних страв.






Лоуренс Норфолк у своїй книзі «Свято Джона Сатурналла» розповідає історію про сироту, який зі суспільного ізгоя став найкращим кулінаром свого покоління. Це історія про те, що навіть люди зі найскладнішою життєвою ситуацією можуть досягти бажаного, якщо лише по-справжньому прагнутимуть цього та докладуть зусиль.









Інша книга, яку видала Елізабет Ґілберт разом із Маргарет Ярдлей Поттер, називається «Дім на вибір». По суті, це кулінарна книга, яку колись написала прабабуся Ґілберт. Тут зібрані не лише рецепти смачних страв, тут зібрано рецепти родинного щастя та затишку.


«Кулінар» швейцарського письменника, драматурга, журналіста, сценариста, лауреата національних і міжнародних премій Мартіна Зутера – розкриває перед читачем світ спецій, які можуть надихати, розкривати найпотаємніші бажання та дарувати насолоду. 

Головний герой книги з дитинства розуміється на спеціях та вміє завдяки їм створювати справжні кулінарні шедеври. Починаючи як посередній працівник кухні, він врешті створює власну справу і присвячує себе молекулярній кулінарії. Проте згодом виявляється, що страви можуть приносити не лише задоволення...


Немає коментарів:

Дописати коментар