пʼятниця, 22 жовтня 2021 р.

Горіла в полум'ї земля...

Вклонися, моя Україно, тим людям, величним і скромним,

Що в назвах фронтів титанічних пронесли наймення твоє.

Ти словом достойним розкажеш своїм поколінням, потомкам,

Чому їм навічну пошану твій вдячний народ віддає.


У ці останні дні жовтня 1944 року міста і села України були остаточно звільнені від німецько-фашистських загарбників. Пам’ять про тих, хто не шкодував себе, рятував рідну землю і приніс перемогу над окупантами, живе і нині.

У цей день ми схиляємо голови перед пам'яттю загиблих воїнів-визволителів та вклоняємося живим учасникам тих героїчних подій. Подвиг наших ветеранів – це еталон мужності, патріотизму, сили волі та справедливості. Ми зберігаємо правдиву історію великої перемоги нашого народу, адже це складає міцну основу для єдності майбутніх поколінь. Серед тих, хто з боями пройшов рідною землею, було багато наших земляків. В них різні професії, різні роди військ, різний термін військової служби, різні долі, але їх об'єднувала спільна мета - перемогти ворога, звільнити свою Батьківщину від ненависних окупантів. Вони вистояли і перемогли. Вони заплатили надзвичайно високу ціну за ту Перемогу. Вони гідні того, щоб про них пам'ятали нащадки, щоб про їх подвиг писали книги, знімали фільми, їхніми іменами називали вулиці і парки. Вони були справжніми героями. 

Про їх подвиг розповідає книжково-документальна виставка в центральній бібліотеці «Горіла в полум'ї земля... Була в вогні Вкраїнонька моя...». Книги, які висвітлюють правдиві сторінки тих битв, тих подій, того часу. Адже на українських землях відбулися великі битви Другої світової війни: Дніпровсько-Карпатська, Корсунь-Шевченківська, Умансько-Ботошанська. А битви за Київ, Крим, Харків, Одесу забрали тисячі людських життів, але показали такий героїзм солдатів і офіцерів, що перед їх мужністю навіть вороги схиляли голови в пошані.

В ці дні, коли ми відзначаємо 77-у річницю звільнення України від нацистських зайд, згадаймо про масштаби трагедії і звитяги українського народу в роки найбільш катастрофічної в історії людства війни. Неспростовні і вбивчі цифри і факти розкажуть правду. Правду про нашу Україну, яка була повністю окупована, але знайшла силу і людський потенціал для того, щоб скинути ярмо «нового порядку» на своїй землі.

Сьогодні на Сході України знову війна, знову міни і снаряди крають наші поля. І знову українські патріоти зі зброєю в руках захищають священні кордони нашої держави. Українська земля неподільна! Скроплена кров’ю не одного покоління патріотів вона належить великому українському народу! Народу-трудівнику, народу-переможцю, народу-герою!



Немає коментарів:

Дописати коментар