суботу, 13 серпня 2022 р.

Перший Спас – проводи літа

14 серпня – це за старим стилем перший день цього щедрого місяця. В українських діалектах, крім жниварського змісту, восьмий місяць року має назви: хлібосол, зоряничник, копень, припасник, городник, спасівець. Вдумайтесь у ці слова, всі вони мають право на життя. Всього багато має серпень: тепла, яскравих зірок на небі, щедрих урожаїв в полях, на городах, в садках, в квітниках. Саме з польових і городніх квітів складали «маковійчики», до складу яких входили і головки маку. Кожна рослина тут, кожна квітка мала свій сенс, свою силу, своє значення.

В церковному календарі – свято Маковія або Медовий Спас. Одне з трьох літніх свят на честь Ісуса Христа. Відоме з ІХ століття. Прийшло воно до нас з Константинополя. В Київській Русі стало одним з найпопулярніших та найшанованіших свят. Це одне з трьох свят у році, коли в церквах виноситься для поклоніння Святий Хрест. Православна церква святкує Винесення Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього та вшановує пам’ять старозавітніх семи мучеників Маккавеєвих, матері їх Соломії та учителя Єлиазара, які зазнали мученицької смерті.

В церквах правилась святкова служба, після закінчення якої люди збиралися за святковим столом. Страв було багато, але всі вони були пісні. Адже від сьогодні почався суворий Успенський піст.

А іще на Маковія освячували нові колодязі та очищали старі, проводили хресні ходи до водойм і річок, де освячували воду. Вважалось, що в цей день треба викупатись, щоб змити гріхи і стати здоровим. Тому Маковія називають ще «Спасом на воді».

Називають Перший Спас ще й Медовим. Колись була така традиція: увечері, коли вже пасічники зібрали мед, навколо їхніх вуликів збиралися діти з кухликами або й просто з листком лопуха на «частку», адже в цей день власники пасік щедро частували дітей.

За погодою на Маковея судять, яким буде Третій Спас і подальша погода. Існує приказка:»У Спаса всього в запасі: і дощ, і сирість, і суха погода».

Про історію цього свята, про житіє мучеників братів Маковіїв, про звичаї і традиції, про приказки і прислівя про це свято, про книги українських письменників, які описували цей день, можна дізнатися з книг, які представлені на на книжковій виставці «Прийшов Спас – іде літо від нас».

Шануймо звичаї наших предків, вивчаймо історію народу, святкуймо свята, які нас об’єднують, а отже і роблять сильнішими. Бо Україна понад усе!

Немає коментарів:

Дописати коментар