пʼятниця, 19 серпня 2022 р.

Спас ніби каже: «Вже осінь...»

Українські народні й православні свята – найщедріший ґрунт для збереження й популяризації наших прадідівських звичаїв та обрядів. Не забути, зберегти, передати онукам-правнукам, прищепити і їм святу любов до Отчого краю. Що може бути більш важливим і нагальним? 

Яблучний Спас є одним з найбільш значущих свят для вірян. Воно символізує прихід осені і зміни, що відбуваються в природі.

Трохи з історії. Незадовго до Своєї смерті Ісус Христос разом з учнями Петром, Яковом та Іоанном прийшов на гору Фавор помолитися і показати їм Свою Божественну славу. Поки Спаситель молився, втомлені учні заснули. А коли прокинулись, побачили, що Ісус преобразився: його обличчя сяяло, мов сонце, поруч стояли пророки Мойсей та Ілля і говорили з Ним. Раптом світла хмара осінила учнів, і з неба почувся голос Бога Отця: «Це є Син мій улюблений, в якому Моє благовоління, Його слухайте!» Учні попадали на землю, а коли піднялися, побачили Христа вже не преображенного, а в звичайному вигляді.

За давньою традицією, у цей день святять яблука, груші, виноград, сливи, томати, моркву, щільники з медом, колоски пшениці й жита, букетики свіжих квітів.

Тож у нас є нагода переглянути декілька книг, з яких Яблучний Спас стає ближчим до нас.


Роман Горовий «13 оповідань, або те, повз що ми проходимо, не помічаючи». Оповідання про особисті трагедії, проблеми, думки, долі - особисті, але майже в кожній історії можна знайти себе, своїх близьких або ж просто оточуючих та ситуації, на які ми можемо просто не звернути уваги в течії особистого життя та своїх проблем. Напевно, особливим оповіданням з цієї збірки є «Яблучний спас». Він весь просякнутий теплими спогадами (незважаючи на те, що життя було дуже нелегким, ще й у тяжкі часи) й запахом стиглих соковитих яблук, та й героя оповідання Степана Гавриловича ніби змальовано з реально існуючої людини – такий він живий, неідеальний, але розумний та з твердою точкою зору.

Василь Скуратівський «Дідух». 

Пропоноване видання - найбільш повне зібрання календарних свят українського народу. Автор, видатний український народознавець, письменник та етнографіст, щедро ділиться з читачем своїм знанням духовної культури нашого народу, його обрядовості, традицій, фольклору, що сягають тисячоліть. Висока моральність предків, щира приязнь у стосунках, взаємодопомога, тонкий естетичний смак і, головне, високопоетичний культ пращурів, шанування свого родоводу – все це гідне наслідування нинішніми поколіннями. Мова книжки цікава, образна, пересиплена текстами пісень, прислів’ями та приказками.

Ось так наші предки говорили про Спас: «Прийшов Спас – держи рукавиці про запас», «Яблучний Спас кожуха припас», «Прийшов Спас – пішло літо від нас», «Кусючий, як муха у Спасівку», «Святий Спас приготував усього про запас: і дощ, і вітер, і холод, і тепло»,«Спас – усьому час».

 

Євген Клопотенко «Святкові страви».  

Так само як і інші українські свята, Яблучний Спас не обходиться без смачних частувань. Цього дня роблять багато різної випічки з яблуками, запікають їх, варять компоти та варення. І обов’язково частують стравами інших. Аби ви провели свято смачно, ми пропонуємо для вас добірку страв з яблук від Євгена Клопотенка, яку ви знйдете у його книзі. Девіз книги: «Готувати – це просто!»

Шарлотка з яблуками. Один з найбільш популярних варіантів випічки з яблуками – це, безсумнівно, шарлотка. А сорт Антонівка ідеально до неї пасує. Тому немає і про що думати, просто об’єднайте ці два факти. Тож хапайте кисло-солодкі яблука, швиденько замішуйте тісто – і менш ніж за годину ароматна шарлотка буде красуватися на столі. Не забудьте про кульку морозива до кожної порції.



Варення з яблук з маком. Все дуже просто – шматочки запашних українських яблук та наш рідний мак поєднуємо у солодкому смаколикові. Таке варення стане хорошою начинкою для пирога чи просто ідеальним доповненням до чашки улюбленого чаю.

Мир Вам і Вашим сім'ям!

Немає коментарів:

Дописати коментар