пʼятниця, 30 вересня 2022 р.

Книга, яка розпочала епоху книгодрукування в Європі

         30 вересня минає 1570 років з того часу, як у 1452 році в друкарні Йогана Ґутенберґа вийшла в світ перша в Європі друкована книга – «Біблія».

З Біблії Ґутенберґа бере початок книгодрукування в Європі, хоча формально це не перша інкунабула. Але друкарський верстат, винайдений Йоганном Ґутенберґом, дозволив досягти виключно високої якості і зробив революцію в книгодрукуванні. Завдяки йому книги стали доступні багатьом.

У 2001 році Біблія Ґутенберґа була внесена ЮНЕСКО до списку документальної світової спадщини.

Біблія Ґутенберґа була надрукована на латині в його друкарні в Майнці в 1452-1454 роках. Ґутенберґу довелося влізти в борги, щоб це здійснити. Над Біблією працювали, загалом, близько 20 осіб. Всього відлили 290 різних шрифтових літер. Кольорові заголовні букви і малюнки були виконані пізніше вручну. Обидва томи включають одну тисячу двісті вісімдесят дві сторінки. На кожній – дві колонки по 42 рядки. Тому в науковій літературі її часто позначають як «B 42»

Всього було надруковано близько 180 примірників цієї унікальної книги. З них 150 примірників – на папері і ще 30 – на більш благородному матеріалі – пергаменті.


До нашого часу дійшли лише 49 примірників, причому не завжди повних: від деяких залишився тільки один том або навіть окремі фрагменти. 13 примірників зберігаються в Німеччині, в університетських та державних бібліотеках. Інші екземпляри Біблії Ґутенберґа, яка в XV столітті продавалася і приватним особам, – в США, Великобританії, Франції.

Зараз ця книга коштує не один десяток мільйонів доларів, хоч і придбати її практично неможливо. Тому з історією її створення, її виглядом наші користувачі знайомляться в Інтернеті. Для тих, кого цікавить ця тема, було проведено інтернет-годину: «Біблія», з якої почався світ книгодрукування». Тема ця дійсно цікава, адже винахід Ґутенберґа розпочав нову еру в науці, культурі, духовності європейців і не тільки.



Немає коментарів:

Дописати коментар