вівторок, 5 вересня 2023 р.

Свято тих, хто читає книги



Друкарський верстат входить до трійки винаходів, що змінили світ людства. З того часу пройшло більше п'яти з половиною століть, а вдячна людська пам'ять береже імена тих, чиїм розумом і талантом ми завдячуємо тому, що ось уже яке покоління людей тримають книгу в руках.

Книги, як і люди, мають свої свята: день книги в м'якій палітурці, Всесвітній день книги, Всесвітній день читання вголос, День юнацького і дитячого читання. А 6 вересня відзначають День читання книг. Це свято тих, хто любить читати, вдихнути запах друкарської фарби і поринути в незвичайний книжковий світ.

Перегортаючи сторінки книги, ми відволікаємося від звичного, такого напруженого ритму життя, даємо можливість нашому організму зняти стрес. Читання стимулює роботу мозку, підвищує нашу грамотність, пам'ять, уяву, творчий потенціал, словниковий запас, інтелектуальний рівень. Книга спроможна надихнути на створення проєктів, нових ідей. Відчуваючи себе компетентним у різних питаннях, людина стає більш впевнена в своїх силах, вона підготовлена до будь-яких життєвих викликів.

Читання книг розвиває соціальні навички і здатність до співпереживання. Занурюючись у незнайомі ситуації та знайомлячись з різними персонажами на сторінках книг, людина розширює рамки власних поглядів і починає краще розуміти інших людей.

В нас багато людей збирають власні бібліотеки, щоб мати під рукою потрібну книгу. Але книги в наших час - задоволення не з дешевих. Для любителів читати давним-давно придумані бібліотеки. Якщо хтось каже, що люди не читають і не ходять до бібліотек, вони помиляються. Так, читачів в наших книгозбірнях поменшало. Але і населення у нас уже зменшилось. А люди читають. Читають діти і пенсіонери, школярі і студенти, вчителі і люди, які працюють. Треба бачити, яку аудиторію збирають в бібліотеках зустрічі з письменниками, поетами, презентації книг та їх обговорення.

Як сказав Вільям Теккерей: «Книги просвітлюють душу, підносять і зміцнюють людину, пробуджують у ній кращі прагнення, гострять її розум і пом'якшують серце».

Читання – це своєрідна форма релаксації, яка допомагає боротися зі стресом і поганим настроєм. Книга здатна одночасно і активізувати мислення, і розслабитися, відволіктися від проблем і негараздів. Фахівці стверджують, що читання – це прекрасний спосіб психологічного омолодження.

Багато людей песимістично говорять, що у вік Інтернету книги віджила себе. Не забуваймо, що книга - першоджерело у час новітніх технологій. Великий відсоток інформації в соціальних мережах саме із друкованих видань. Адже в книгах збережено весь досвід людства за всю нашу історію. 

В День читання книг в бібліотеках нашої громади пройшли акції «Читання – стиль життя», «Читайте завжди, читайте разом, читайте скрізь», «Книга – це велике диво, створене людиною».

Бажаємо всім побільше цікавих книжок і захоплюючого читання під мирним небом.













































































Немає коментарів:

Дописати коментар