понеділок, 25 вересня 2023 р.

Бібліотеки нашої громади

Зростає роль бібліотек в сучасних умовах розвитку гуманітарного суспільства, це вже визнано їх практичною роботою. І не лише тому, що вони якісно змінюють напрями своєї діяльності, а й тому, що стають комунікативними центрами у громаді.

Сучасні завдання діяльності бібліотек: забезпечення інформаційних, науково-дослідних, освітніх, культурних та інших потреб користувачів сьогодні значно трансформуються. Бібліотеки поступово стають чимось більшим за звичайну книгозбірню. Багатофункціональні, сучасні і відкриті простори – інформаційно-ресурсні майданчики з обов’язковим книжковим та газетно-журнальним фондом – такі бібліотеки приваблюють користувачів.

Майже всі бібліотеки Христинівщини  хаби цифрової освіти, завдяки реалізації проєкту «Розвиток спроможності бібліотек-Хабів цифрової освіти». Тепер в бібліотечних закладах, де є комп'ютери і Інтернет, всі охочі можуть ознайомлюватися з Законами України і рішеннями місцевої влади, з діяльністю громадських об'єднань, брати участь у проєктній діяльності, навчатися сплачувати послуги, спілкуватися, шукати роботу, оформляти виплати і субсидії, навчатись, підвищувати свій професійний рівень. Бібліотеки-хаби сприяють інформаційній освіті, організації змістовного дозвілля.

Бібліотека – це насамперед свобода. Свобода читати та спілкуватися. А ще - скарбниця інформації, яка дає кожній людині рівний доступ до неї. Це місце для спілкування та розвитку.

Відвідуючи бібліотеку, ми вчимос бачити красу, розрізняти добро і зло, достойно жити, бути духовно багатими людьми. Бібліотеки – чудові осередки дозвілля. В бібліотеках нашої громади користувачі відвідують виставки картин художників, приймають участь у вікторинах, квестах, конкурсах.

Електронні технології прийшли у бібліотечні установи – традиційні центри суспільного збереження й використання інформації, що дало відчутний поштовх усім напрямам бібліотечної справи. А якщо говорити про удосконалення сервісної роботи у бібліотеках, то вони дали змогу значно розширити коло користувачів за їх межами. Це віртуальні виставки, вікторини, опитування, конкурси тощо.

Бібліотеки і бібліотекарі намагаються бути корисними громаді і її членам. До урочистих і скорботних дат ми організовуємо виставки-інсталяції, на яких збираємо матеріали по історії України, нашого краю та земляків. 

Розпочали роботу по створенню патріотичного музею. В ньому збираємо матеріал про наших Героїв, які віддали своє життя за волю України, цілісність її земель.

З перших днів вторгнення рф в Україну бібліотечні працівники стали волонтерами. Ми плетемо маскувальні сітки, готуємо напівфабрикати, печемо солодощі, сушимо овочі і фрукти, плетемо теплі речі...

Включились ми і в акцію «Бібліотека українського воїна», передаємо хлопцям книги сучасних авторів. Так, Людмила Кирпа, завідувачка Кузьминогребельською бібліотечною філією, відвідуючи свого чоловіка на Сході, передала його бойовим побратимам книги письменника Богдана Кушніра.

Зараз у нашій громаді проживає багато переселенців. Бібліотечні працівники запрошують у наші книгозбірні на масові заходи, години спілкування, бібліотечні чаювання. В бібліотеці села Кузьмина Гребля для них діє клуб «Як ти?».

Нещодавно ця категорія людей стали учасниками фотоконкурсу «Черкащина очима переселенців». Переможцями районного туру стали Раїса Шляхова, жителька села Стельмахівка Сватівського району Луганської області, Світлана Водяницька з Харкова, Катерина Горбенко та Олена Михайловська з Донецької області, Олена Столбун з Нікополя та Тетяна Латиніна з Бахмута. Майже всі вони отримали Подяки управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА.

Вже який рік ми співпрацюємо з Мангушською бібліотекою Донецької області. Зараз Мангуш знаходиться під тимчасовою окупацією. Бібліотечні працівники змушені були виїхати, але ми продовжуємо разом проводити масові заходи та розповідати про них в соціальних мережах. Так, разом провели спілкування до Дня українського Прапора, години поезії до дня української мови і поезії. Від христинівчан свої вірші презентувала наша землячка Ольга Шарандак, яка є завжди бажаною гостею центральної бібліотеки.

Багато любителів художнього слова збирають зустрічі з поетами та письменниками. Ми мали нагоду приймати у себе Марину Павленко, Михайла Слабошпицького, Соломію Зінчук, а нещодавно спілкувались з Людмилою Охріменко, письменницею, волонтеркою, лауреаткою конкурсу «Коронація слова – 2021» в номінації «Кращий воєнний роман». Книгу «Оскар» прочитали уже багато наших читачів з громади.

Популярними стали виставки художників, які проходять в бібліотеці. В цьому році були розгорнуті виставки картин наших художників Лесі Голик, Катерини Собової, Галини Бортник. Про ці виставки в книгах відгуків було стільки гарних дописів!

В літній період обслуговуємо земляків книгою не тільки в стінах бібліотеки, а й у парках, на дитячих та ігрових майданчиках. Книжкові виставки, виставки нових періодичних видань, опитування, вікторини, конкурси знавців – все це приваблює людей, надає їм можливість познайомитись з книгами і бібліотекою.

Продовжуємо акцію «Христинівка від А до Я». Збираємо старі фото, документи, спогади старожилів та публікуємо цей матеріал в соціальних мережах та на сторінках газети «Трибуна хлібороба», з колективом якої ми тісно співпрацюємо не одне десятиліття.

У нас бракує коштів на книги, періодику, ремонт, тому шукаємо меценатів і самі стаємо спонсорами. Вдячні переселенцю Степану Сидоровичу Горбенку за допомогу в ремонті нашого ґанку і парапету. І, взагалі, в бібліотеки є багато друзів і ми висловлюємо їм щирі слова подяки.

Хай нашим бібліотекам треба ще рости до європейських стандартів, але основні свої функції ми виконуємо. Адже кожна книгозбірня – це центр інформації, спілкування і дозвілля для своїх земляків.



Напередодні нашого професійного свята - Всеукраїнського дня бібліотек вітаю всіх колег та ветеранів бібліотечної ниви. Бажаю довгих і щасливих років життя, сімейного затишку і благополуччя, здійснення мрій і творчих задумів, вдячних читачів і багато нових і гарних книг.

А головне – Перемоги і миру в нашій державі. Все буде Україна!

Раїса Шумовська, директор ЦБ

Немає коментарів:

Дописати коментар