пʼятниця, 29 вересня 2023 р.

Єврейська трагедія на христинівській землі

Христинівка від"А" до "Я"

Люди єврейської національності почали проживати на христинівській землі дуже давно. Переселялись сюди вони з Умані і Сарнів. Жили вони в Івангороді, селі Христинівці. Коли збудували залізничну станцію Христинівка, і почалось заселення пристанційного селища, почали будуватись магазини, заклади побутового обслуговування, переселялись до нас і євреї. Вони працювали в торгівлі, перукарями, бухгалтерами в різних установах і організаціях, лікарями в обох лікарнях. Вони дружно жили з христинівчанами інших національностей, але дотримувались своїх звичаїв, обрядів, розмовляли між собою на ідіш. Відповідно до своїх релігійних переконань, своїх померлих вони хоронили окремо – на єврейському кладовищі.

Після 22 червня 1941 року почалась мобілізація, багато євреїв попали на фронт. Частина людей єврейської національності була евакуйована на схід. Але виїжджати захотіли не всі. Люди не вірили в жорстокість окупантів.

Христинівка була окупована 27 липня 1941 року. Після бомбардувань залізничної станції і залізничних колій, коли наші війська відступили, на станцію ввійшли німецькі солдати. Почався «новий порядок». Комендатура розмістилась в приміщенні, в якому в свій час була квартира першого начальника станції (до 1917 року), потім там був лінійний відділ міліції. Через 3 дні після окупації Христинівки німці вивісили оголошення, в яких людям єврейської національності зобов'язали з документами і цінностями зібратись біля комендатури. В наказі попереджували, що в разі неявки людей розстрілюватимуть. Йшли цілими сім'ями, вели і несли дітей.

Їх посадили на три вантажних машини. Як згадували жительки міста Медушевська Ада Семенівна і Важинська Віра Павлівна (на жаль, уже покійні), разом з євреями сиділи німецькі автоматники. Людей привезли на єврейське кладовище до викопано рову, де їх і розстріляли. В могилу падали мертві, поранені і ті, що втратили свідомість. Могилу прикидали землею. Солдати охороняли це страшне місце, не підпускали нікого. Як стверджували очевидці, могили ще два дні ніби «шевелилась». Яма, вочевидь, була не глибока, бо з-під неї лунали стогони.

Вже після закінчення війни там поставили цегляний обеліск. Поки були живі родичі тих, кого там розстріляли, могила була доглянута. З часом хоронити на єврейському кладовищі перестали. Туди вже немає і дороги. Хоч пам'ять про ту страшну подію христинівчани бережуть, розповідаючи нащадкам про ще одну трагедію 1941 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар