четвер, 16 травня 2024 р.

Рідну маму бережіть

     Мама, матуся, матінка... Єдина і рідна. Скільки їй присвячено віршів, пісень, написано картин, створено кінофільмів.  Мамину любов називають святою і  найвищою. А жінку, матір українці називають Берегинею. Наші пращури так називали богиню, що берегла їх від лиха.  Саме мати береже нас в житті від усіх негараздів, молиться за нас, дарує нам тепло свого серця.

    В центральній бібліотеці пройшла літературно-музична година, присвячена Дню матері. Гості бібліотеки - ансамбль "Злагода", поет-пісняр  Василь Кошельний,  учні  ОЗО  "Христинівський ліцей"з викладачем Світланою Миколаївною Кулешею.

  День матері - це свято, присвячене матерям і материнству. Істрія свята сягає своїм корінням у 1908 рік, коли молода американка Анна Джервіс виступила з ініціативою вшанувати матерів. Через два роки штат Вірджинія визнав День матері як офіційне свято. Ще за часів Київської Русі і козаччини свято на честь матері мало релігійний характер і називалось місяць Пречистої Діви Марії. В незалежній Україні ми офіційно відзначаємо  це свято з 1999 року.

    Перелічити всі книги, вірші, балади, які присвятили майстри пера матерям, жінкам - неможливо. Лише з деякими з них познайомила присутніх провідний бібліотекар читальної зали Світлана Кулеша. Про книгу "Видатні жінки української історії" можна розповідати довго. Адже в еій іде мова про передвісницю християнства на Русі княгиню Ольгу,  королеву Франції Анну Київську,  улюблену дружину султана Сулеймана Пишного Роксолану, про княгинь, дружин гетьманів, меценаток,  які відіграли  важливу роль в історії нашої держави.  В читачів користуються попитом такі книги: Бориса Олійника  "Пісня про матір", антологія "Книга про Матір", Ліни Костенко "Мадонна перехресть", Станіслава Зінчука "Мама", Миколи Негоди "Пісня на рушникові", збірка про Василя Симоненка і його матір "З матір'ю на самоті"...  Всі ці книги наповнені словами любові, шани і вдячності жінкам і матерям. 

    Ведучий Василь Кошельний  провів короткий екскурс в історію України, де в усі часи і періоди матір поважали, шанували, любили і оспівували. В  приказках, легендах, художніх творах. і піснях.  Саме сьогодні і лунали вірші і пісні про  Україну, любов, маму, сім'ю. Ансамбль "Злагода" та його солісти Іван Бурлака, Олександр Терещук виконували їх майстерно, з душею. "Вишли козаки коней напувати",  "Рідну маму бережи", "Голуби над батьківською хатою", Два кольори", "Волошки",  "Не прийшла". Як епіграф до кожної пісні звучали вірші Василя Кошельного, який  виконав  відому пісню на слова Василя Симоненка  "Синові".

   Гарною прикрасою цього свята стала  пісня про матір у виконанні старшокласників. Вони  ще зовсім молоді, їх мами живі і здорові. Можливо, вони відносяться до своїх неньок по_іншому, ніж дорослі учасники цього дійства, в яких мам уже не має.

    Молодим учасникам цього дійства  передав солодощі генерал-хорунжий Христинівського козацького полку Микола  Архипович Передрій. 







    Зараз в Україні  іде війна. Нашу державу, нашу землю, нашу незалежність захищають українські воїни - сини і доньки України. За них молиться кожна мати, кохана і донька.  Вони борються за те, щоб звучала вільно українська мова, українська пісня, жила наша культура. Саме такі заходи  сіють в душах молоді повагу і любов до рідного слова, до звичаїв нашого народу.

     Все буде Україна!



Немає коментарів:

Дописати коментар