вівторок, 17 вересня 2024 р.

Слово про земляка-захисника

      Наша Веселівка – невелике село. Але люди тут живуть добрі, щирі, роботящі. Вони вміють працювати, творити, вирощувати сади, будувати будинки, ростити дітей. А ще у важку хвилину вміють захищати збудоване, вирощене, те, що дороге серцю, що і є складовою частиною України. Серед захисників нашої держави і нашої незалежності – уродженець нашої Веселівки Штовба Василь Дмитрович. Батько -  Дмитро Васильович, продовжуючи сімейну традицію, назвав сина в честь його діда. Працював батько  зварювальником. Спеціаліст він - чудовий. Ніколи не відмовлявся допомогти родичам чи сусідам.  Малий Василь  часто спостерігав за танцем вогню і іскринок, коли з шматків металу виростав міцний і надійний виріб чи запчастина. Мама – Людмила Феофанівна – економіст тодішнього колгоспу на роботі, а вдома – вправна господиня, мама двох діток. В неї в руках вся домашня справа робилась легко.

Василь Дмитрович народився 23 грудня 1978 року. Ось такий гарний подарунок долі під новорічну ялинку. Діти росли в любові і турботі, але знали і «зась», тому виросли нерозбалуваними, добрими, роботящими. В той час у Веселівці була восьмирічна школа, яку й закінчив Василь. Батьки розуміли значення освіти для дітей, тому й наполягли на отриманні середньої освіти в Розсішській школі. Шкільні роки – чудова пора: це час навчання, становлення характеру, мужніння. Отримавши атестат, не роздумуючи, подав документи до вступу в Уманське ПТУ № 9. Обрав для себе батькову професію. Багато його одногрупників зварювальний апарат тримали в руках вперше, а йому і практику можна було не проходити – від батька отримав ази зварювальної справи. Диплом електрозварювальника третього розряду, уміння користуватись зварювальним апаратом дозволили легко влаштуватись на роботу. Працював в Умані.

А 17 жовтня 2009 року народилася нова сім'я Штовбів. Його дружина Валентина, медичний працівник за освітою, стала його другою половинкою. Ця щаслива сім'я має трьох доньок, трьох красунь, трьох помічниць – Анастасію, Дарину, Вікторію. Звичайна сім'я, яка ростила дітей, мріяла про їх щасливе майбутнє... Але виявилось, їх майбутнє потрібно захищати зі зброєю в руках. 18 січня 2023 року патріот, батько, чоловік, людина такої мирної професії стає воїном ЗСУ. Не ховався за спини, воював сміливо. Сержант Штовба має Подяки від командування, звання сержанта. З якою радістю його зустрічали вдома, коли приїхав у відпустку. Діти не відходили від тата. З повагою дивилися сусіди і родичі. Він розуміє, що на ньому і його побратимах лежить величезна відповідальність: своїми руками вони захищають свої сім'ї, своїх дітей, їх майбутнє і долю України.

Більше року він був на передовій, його охороняли молитви рідних, але 2 березня 2024 року осколки мін і куль летіли так густо, що ангел-охоронець не встигав їх відводити від Василя Дмитровича. В медичній картці лікарі зафіксують «мінна вибухова травма, струс головного мозку, вогнепальне сліпе поранення». Такий ось страшний бій він витримав на Куп'янському напрямку. А 7 липня осколки знову наздогнали його.

Зараз мужній воїн, захисник, шанована людина на реабілітації. Побажаймо йому сили, здоров'я, поваги від тих, хто поряд, хороших новин, достатку. Ви вклали свою частку в   наближення Перемоги, яку ми всі так чекаємо.

Ми пишаємось Вами і Вашим подвигом, шановний Василь Дмитрович!

Все буде Україна!






 

Немає коментарів:

Дописати коментар