неділя, 1 вересня 2024 р.

Безсмертна "Наталка Полтавка"

     Є вистави, які незмінно  користуються популярністю у глядачів. І "Наталка Полтавка"  Івана Котляревського - одна з них.  Написана вона в 1819 році, і вперше була поставлена на сцені у  вересні того року. З того часу ось уже 215 років люди в різних театрах і клубах стають глядачами цієї чудової постановки. 

       Ставши директором полтавського театру, Іван Котляревський був незадоволеним його репертуаром, який складався з п'єс, які висміювали простий народ і вихваляли вищі прошарки суспільства. А в "Наталці Полтавці"     драматург відобразив кращі риси  українців, викрив поширені вади чиновників. У першій виставі "Наталки Полтавки" роль виборного грав Михайло Щепкін,  друг Тараса Шевченка.

 З великим успіхом п'єса йшла на сценах  багатьох театрів, вона з успіхом облетіла весь світ. Пісні з неї стали популярними, їх виконували найвідоміші співаки.

   За цим твором Івана Котляревського  Микола Лисенко написав однойменну оперу. Опера настільки талановита,  вона настільки полюбилась поціновувачам української культури, музики і пісні, що кількість тих, хто нею захоплюється, з року в рік зростає.

   Ювілею "Наталки Полтавки" присвячена книжкова виставка "Наталка Полтавка" відзначає ювілей". На ній книги, статті про цей безсмертний твір. А в Інтернет-центрі можна переглянути фільм, створений  режисером Іваном Кавалерідзе. Було це ще в 1936 році.  Тут лунає ще голос  Івана Паторжинського. 

     "Наталка Полтавка" - український твір, про українців, щирих, добрих і чесних .  Тож давайте знову поринемо в світ  українського слова і пісні

Деякі дослідники впевнені, що музику до п’єси також написав І. Котляревський, стверджуючи, що у Санкт-Петербузі досі зберігається афіша з відповідним надписом. Через чотири десятиліття після смерті І. Котляревського Микола Лисенко написав однойменну оперу за драмою «Наталка Полтавка». І зараз творіння М. Лисенка вважається класикою українського оперного мистецтва.

Сьогодні “Наталка Полтавка” з успіхом іде на сценах Італії, Німеччини, Англії, Сполучених Штатів та багатьох інших країн. Усе це свідчить про те, що цей твір є перлиною української літератури, який і зараз захоплює глядачів.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар