пʼятниця, 19 лютого 2016 р.

Подвиг Героїв Небесної Сотні: ми маємо пам'ятати








Україна -єдина країна!
                                                                                Не шматуйте її, не трясіть.
                                                                                Ми не Захід і Схід. Ми - родина!
                                                                                Ми не Північ і Південь.  Ми - рід!
    В українському календарі маємо  святий день - День Революції Гідності  і вшанування Героїв Небесної Сотні.
   Євромайдан два роки тому  довів  усьому світові, що для українців  поняття патріотизму, любові до України, самопожертва заради її світлого майбутнього - священні. Україна заплатила  надзвичайно високу ціну за те, щоб пробудити почуття гідності в українців, в тих, хто поділяє наші цілі і наші цінності. Наша гідність, наше прагнення до вільного життя окроплені  кров'ю героїв, кого народ назвав  "Небесною Сотнею". Кожен із них  мав сім'ю, рідних, друзів, плани на майбутнє, невідкладні справи... Але  поклик їх душ призвав її  до боротьби за вільну, демократичну Україну  у Європейській спільноті.
    Гідність була в  серцях  хлопців, які без бронежилетів, у пластикових касках, прикриваючись дерев'яними щитами захищали барикади  на Інститутській, Європейській, Прорізній... Хто, ризикуючи життям, лягав на залізничні колії, щоб не пустити війська до Києва.
   Гідність була в очах дівчат і жінок, які благословляли своїх коханих  іти в бій. Вони знали, що можуть загинути. Але як  можна було ховатись за чужі спини?
    Гідність була в тих людей, які залишили  свої справи і несли на Майдан  гарячий чай, харчі, гроші і тепло своїх душ.
   Почуття гідності об'єднало  мільйони людей. Тих, для кого Україна і її  незалежне майбутнє стали потребою  життя.
    Вшановуючи  пам'ять   героїв Євромайдану та Небесної Сотні, в бібліотеках  нашої системи проходять  години мужності,  патріотичні читання,  години патріота, відкриті  мікрофони, усні журнали. Прижилась у нас така форма роботи, як поетичний марафон, під час якого всі бажаючі можуть прочитати вірша, чи уривок з поетичного твору даної тематики.  Користувачі бібліотеки читають  вірші, які підбирають бібліотечні працівники, або  самі  читачі. Вірша можна вибрати з книги, періодичного видання, Інтернету. Іноді  намагаються скласти  вірша самі.
    Всі, хто приходить в бібліотеку, мають змогу ознайомитись з матеріалами  книжково-документальної виставки-інсталяції  "День героїв Небесної Сотні". На ній представлені  документи, спогади, світлини, газетно-журнальний та бібліографічний  матеріали.
    Ідеї Євромайдану живуть у наших серцях, в серцях тих, хто зі зброєю в руках  відстоює його ідеали на сході країни в зоні АТО. Вони - гідні нащадки  козацького роду, патріоти, які прийняли естафету   тих, для кого Свобода і  Гідність  -сенс життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар