понеділок, 15 лютого 2016 р.

Українська пісня вічна, як народ

     Українці співали завжди, навіть у найчорніші періоди своєї історії. В пісню переливали свою журбу і горе, оспівували своїх героїв-борців за волю,  передавали свої мрії про краще вільне життя, висміювали недоліки людей, брали на сміх ледарів. Немає таких подій в нашому житті, яким би не було присвячено  пісень. Веселі і журливі, весільні і колискові, жартівливі і ліричні - вони супроводжують нас все життя. Бо пісня - то душа народу, яка вічно жива, хоч як не намагались загарбники вбити її. Саме пісня берегла ліричну та волелюбну українську ментальність, українське слово, нашу калинову та солов'їну мову, чиїм  оберегом вона воістину є. Українська народна пісня  живе сама собою, її розуміють без перекладів і коментарів: то святість  первозданності. Найнадійніший форпост нашої мови - народна пісня.
     Українська  пісенна творчість є невід'ємною  частиною духовних цінностей, які формуються  напротязі  всієї багатовікової історії народу. Кращі зразки фольклору  живуть століттями, набуваючи нових рис. Народні пісні  відзначаються самобутністю, красою, цілісністю,  і посідають  визначне місце серед  кращих  світових  набутків  в галузі культури.
      Важливе місце  в культурному  житті нашого народу  займають пісні літературного походження.  Пісні, тексти яких написали  Тарас Шевченко, Леся Україна, Іван Франко, Леонід Глібов живуть серед нас, часто їх вважають народними.
    Добрим словом, гарною піснею розпочалось засідання клубу "Надвечір'я" в районній центральній бібліотеці. Тема його засідання цього разу  була "Від пісні - до пісні, від серця - до серця". Провідний бібліотекар читального залу С.М.Кулеша  повела присутніх по сторінках історії пісенної творчості українського народу. Тематика та жанрова палітра  якої  дуже різноманітна: вона складається  майже з усіх  проявів   життя народу - від героїчних, козацьких, історичних до найдетальніших  побутових, обрядових та ігрових пісень.  А яка різноманітна палітра пісень про кохання, про жіночу долю, про вірність і зраду.
      Члени клубу прийняли участь у пісенній вікторині, відповідаючи  на питання, які стосуються пісенної творчості народу, видатних українських співаків і їх пісенного репертуару. Показували  своє знання пісень, вгадуючи її за першим рядком  тексту. Безпомилково  вгадали і проспівали  пісні "Їхали  козаки із Дону додому...", "Ой, чий то кінь стоїть...", "Ти ж мене підманула", "Ой на горі два дубки", "Ой, смереко", "Ти ж мене підманула" та інші.  Багато сміху викликала  серед присутніх пантоміма, під час якої активні учасники  без слів і музики  зображували назву та зміст пісні. Дотепно та зрозуміло розкрили вони назви пісень, які одразу ж і були виконані "Била  мене мати", "Несе Галя воду", "Перелаз", "Розпрягайте, хлопці, коні", "Гей, наливайте".
   Змагалися учасники і в знанні пісень, в яких є жіноче або чоловіче ім'я. Виявилось, що таких пісень  члени клубу, а ними є учасники хору ветеранів, знають силу-силенну. Лунають звуки баяна, віртуозно грає на ньому Віктор Шкатюк. Керує цим хором Таїсія Сімоник.. За плечима цих шанованих людей - трудовий стаж, життєвий досвід. А в серці - любов до пісні, яку  вони  дарують людям.  То ж співайте, шановні, бо з піснею  світ чудовий, а життя - прекрасне.


.

Немає коментарів:

Дописати коментар