пʼятниця, 26 лютого 2016 р.

Лишила в спадок нам високу пісню




              
             Великий митець належить не лише своїй епосі. Художні образи, ідеї, переживають автора і стають надбанням поколінь, цілих народів, які кожного разу прочитують їх по-своєму, з токи зору свого часу, щоразу відкриваючи нові пласти закладених там думок,  почуттів, проблем.
              До митців, що пережили свій час, і їхні твори збагатили скарбницю духовної культури, належить Леся Українка. Її творчість стала однією з вершин художньої свідомості українського народу в його історичному поступі. Її твори - видатне явище світової літератури, що криє в собі невичерпні джерела високих людських ідеалів справедливості, сповнена пафосу оновлення світу, гуманізму і свободи.
              Ім'я поетеси овіяне всенародною любов'ю. Сама постать Лесі Українки, як людська особистість, має притягальну силу, якусь магічну привабливість. Це була людина виняткової мужності і принциповості, духовної краси і мистецького обдарування. Великий поет України і жінка з трагічною долею, вона ввійшла до свідомості українців, як символ незламності і боротьби. До когорти сильних  духом її прилучив здійснений нею життєвий і творчий подвиг.
              Талант Лесі Українки поєднав пристрасть Прометея, мудрість філософа і хист художника-майстра. За коротке життя вона виявила творче обдарування у багатьох різновидах літературної праці - поезії і  драматургії, прозі, перекладах і фольклористиці, літературній критиці і публіцистиці. Фізично квола поетеса мала голос трибуна. Її слово звучало як " гарячий поклик до бою за волю і людські права".
               Розповідаючи про життєвий і творчий шлях великої українки, бібліотечні працівники організували книжкові виставки "Безсмертна дочка Прометея", "Широкі обрії Лесиної поезії", "Промінь натхненного слова". Бажаючі стали присутніми на літературних вечорах, поетичних калейдоскопах, вечорах-портретах, усних журналах, обговорення книг. літературних вікторинах, конкурсах читців: "Нескорена велика Українка, увінчана святим ім'ям Вітчизни", "Зоря Лесі Українки", "Чолом тобі, улюблена в народі", "Поезія, сповнена мужньої енергії", "В її найменні - барви України" тощо.
            145 років тому народилася Леся Українка, поетеса, яка прийшла в письменство у складний час соціальних потрясінь, у період активного процесу оновлення літератури. Її твори результат синтезу праці і думки митця. В її творчості поряд з історичним часом ніби проростає сьогодення, виникає перегук часів, їх взаємозв'язок. Роздуми про відповідальність людини і митця перед історією, цілеспрямованість у майбутнє забезпечили творам Лесі Українки щасливе довголіття.  Вона і зараз живе поміж нас, закликає своїм словом любити Україну, народ, вірити у незалежну і цілісну нашу Батьківщину.
          

Немає коментарів:

Дописати коментар