середа, 24 лютого 2016 р.

Рідна мова - духовна основа української нації

    Український народ упродовж  всієї своєї непростої історії творив і плекав рідну мову. Піднесення ролі української  мови для подальшого розвитку  сучасного українського суспільства, його культури, духовності стало можливим лише за роки незалежності України.
    Важливою є діяльність  всіх соціально-значущих  суспільних інституцій, яка спрямована на підтримку, утвердження мови, зміцнення її статусу як державної, створення належних умов для розвитку та розширення сфери вживання української мови, виховання шанобливого ставлення до неї, формування патріотизму у громадян України.
        Одне з провідних місць в цій діяльності належить  бібліотекам. Використовуючи набутий досвід, запроваджуючи  інноваційні  підходи в роботі, бібліотеки сприяють вирішенню мовних проблем, вносять вклад  у розвиток української мови, вкладаючи в цю роботу частинку своєї душі.
        Великої ваги людському слову, мові надавав наш народ у своїх приказках і повір'ях. У народі вірили, що  певним словом, яке і не всі знають, можна й скарби в землі знаходити, й хвороби та всякі недуги лікувати, й від лихої людини та звіра оборонитись.   Тому в українському фольклорі так багато  прислів'їв, приказок, легенд, переказів про рідну мову.
     З року в рік все більше користувачів бібліотек цікавляться україномовними виданнями, що зумовлено змінами у свідомості  української спільноти, поширенням української мови в усіх сферах суспільного життя. Ми більше розмовляємо, пишемо, читаємо, мислимо українською.
   Незважаючи на потужній наступ  електронних інформаційних технологій, мова залишається основою  високої культури людини, важливим засобом  отримання і поширення знань. Тому основним завданням бібліотеки  є популяризація вітчизняної книги,  сприяння розвитку  інформаційного, культурного, освітнього потенціалу української нації.
      З цією метою в бібліотеках проводяться: літературні вечори, усні журнали,  конкурси знавців фольклору, мовні вікторини,  уроки народознавства, години цікавої інформації, фольклорини , години спілкування "Квітуча мова матері моєї", "Українська мова - мова великої нації, "Життєдайна криниця", "Зорій довіку поміж нас", "Невичерпність мовних скарбів", "Живе мій народ у співучому слові" тощо.
    Для всіх, хто закоханий в рідне слово, хто хоче поглиблювати свої знання з української мови, в бібліотеках організовані книжкові виставки. Одна з них "Дзвенить вона і досі у серцях відлунює у  слові журавлів.  Великим Кобзарем оспівана в віках - чарівна мова рідної землі". Біля  цих книжкових виставок проходять бесіди, масові заходи. Така робота бібліотек  сприяє тому, щоб українська мова  жила і процвітала в кожній душі того, хто любить Україну.










Немає коментарів:

Дописати коментар