четвер, 2 вересня 2021 р.

2 вересня - цей день в історії і книгах

На календарі – другий день осені. Плин часу не спинити, але загляньмо в календар і згадаймо події, які відбулися в цей день в історії України, світу, і як вони відображені в книгах, статтях, історичних дослідженнях.

Люди старшого покоління пам’ятають друге вересня, як день, коли закінчилась Друга світова війна. Саме в цей день було поставлено останню крапку в тій страшній війні. Капітуляцію мілітаристської Японії приймав наш земляк, уродженець Уманського району, генерал-лейтенант, Герой України Кузьма Миколайович Дерев’янко. Про його життя, його любов до України, його нелегку долю можна познайомитися, переглянувши матеріали інфотеки, в якій зібрані статті, копії документів, фотографії, спогади про цього сина України. Є в центральній бібліотеці і книги, які висвітлюють той завершальний період війни, розповідають про її учасників і героїв. 

На фото генерал армії США Дуглас Макартур читає промову перед тим, як союзники поставлять свої підписи. Ліворуч, у чорній військовій парадній формі – українець, генерал-лейтенант Кузьма Миколайович Дерев’янко. (фото bykvu.com)

Відповідно до Указу Президента України Леоніда Кучми та статей 99 і 102 Конституції України протягом 2-16 вересня 1996 року в Україні була проведена грошова реформа. В обіг введено національну валюту України гривню та її соту частку – копійку.

Сьогодні в обігу перебувають монети номіналом 10, 50 копійок, 1, 2, 5, 10 гривень і банкноти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 гривень. З 1 липня 2018 року Національний банк України припинив випуск монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок. З 1 жовтня 2019 року монети в 1, 2 та 5 копійок перестали бути законним платіжним засобом в Україні, з 1 жовтня 2020 року монети у 25 копійок також втратили статус платіжного засобу. Протягом 2018-2020 років були введені в обіг монети номіналами 1, 2, 5 і 10 гривень, які поступово замінять банкноти відповідних номіналів. 25 жовтня 2019 року в обіг була введена банкнота номіналом 1000 гривень. Після завершення впорядкування номінального ряду монет і банкнот гривні, в обігу перебуватимуть монети номіналом 10, 50 копійок, 1, 2, 5, 10 гривень та банкноти номіналом 20, 50, 100, 200, 500 і 1000 гривень.

Історія української валюти сягає часів Київської Русі та походить від слова «гривна» — стародавньої нашої прикраси, а також вагової, лічильної та монетної одиниці, що мала поширення на теренах сучасної України.

Розповідаючи користувачам бібліотеки про українські гроші, була проведена інтернет-година «З історії української валюти». 

2 вересня в Україні відзначається День нотаріату. Про надзвичайно клопітку і відповідальну роботу нотаріуса розповідав сьогодні колишній працівник цієї професії Анатолій Іванович Михайлюк. З собою він приніс старі фотографії, Грамоти, які отримувала Христинівська державна нотаріальна контора в минулому столітті.



А ще у цей день в 1794 році почалося будівництво Одеси.

У 1889 році був відкритий морський порт в Маріуполі.

У 1969 року – один з «днів народження» Інтернету. У лабораторії Каліфорнійського університету відбулася перша успішна передача даних між сусідніми комп’ютерами.

У 1922 році на заводах Генрі Форда з’явилося попередження – будь-кого, від кого буде нести запахом пива, вина або міцніших напоїв, чекає негайне звільнення з роботи. J

З давніх-давен існують погодні прикмети на вересень:

* багато калини і горобини – до дощової осені;

* високо пливуть хмари – до гарної погоди, низько – до негоди;

* якщо мурашники нахилені на північ, то зима буде морозною;

* журавлі летять високо і неспішно – до теплої осені, низько – до холодної.




     

Немає коментарів:

Дописати коментар