понеділок, 6 вересня 2021 р.

Вулиця з багатим історичним минулим

                                  

Христинівка від «А» до «Я»

Вулиці нашого міста пам’ятають багато подій, багатьох своїх жителів. Невелика і затишна вулиця бунтівного ватажка гайдамаків Івана Гонти, який народився в селі Розсішках, – тому підтвердження. Таку назву вона носить з 1965 року. А до того вона називалася Польовою. Ця назва відображала її розташування – за нею з боку вулиць Першотравневої і теперішньої Сергія Попика були поля.

В 30-х роках минулого століття, після будівництва СШ № 1 (тодішньої залізничної школи № 18, адже нумерацію шкіл, дитячих садків, магазинів тощо, підпорядкованих Міністерству шляхів сполучення, давали в управлінні дороги, якій підпорядковувалась станція Христинівка), на вулиці Польовій почалося будівництво житлових будинків. Школа на цю вулицю виходила своїм садком. В 1937 році був збудований двоповерховий житловий будинок для працівників залізничних організацій. З міцними стінами цей будинок стоїть і досі. Він пережив роки війни і окупації, змінив багато господарів. Серед тих, хто там проживав, – Олександр Титович Лінчук, Герой Радянського Союзу, кавалер багатьох фронтових нагород, Почесний залізничник, який не один десяток років працював машиністом паровоза, потім – тепловоза.

До війни був споруджений і житловий будинок, який підпорядковувався міській раді. Квартири там були комунальними, але люди жили там дружно, ділили не тільки житлову площу, а проблеми і радощі один одного. Там проживав і учитель історії ЗОШ №1 Турчанінов Михайло Васильович, людина неординарна, закохана в історію і книгу. Його добрим словом згадують колишні учні. На жаль, в бібліотеці мало відомостей про його життя, роботу, вподобання. Тому прохання до тих, хто його пам’ятає, поділіться своїми спогадами, фотографіями і документами. Звертайтесь, будь ласка, в центральну бібліотеку. Зібравши все разом, ми зможемо створити про нього розповідь, з якою зможуть познайомитися христинівчани.

Поряд із згаданим будинком розмістився колишній гуртожиток «Сільгосптехніки», яка створена на базі машинно-тракторної станції (МТС), що діяла з 1929 по 1958 роки. В тодішній МТС було багато працівників і слухачів курсів трактористів і механізаторів. Їх забезпечували житлом в гуртожитку, яке було, по теперішніх мірках, не дуже комфортабельним, зате дешевим. Це були молоді люди, і їм таке життя подобалося. Вони спілкувалися, дружили, допомагали один одному. Кімнати для проживання цих людей були на другому поверсі, а на першому розміщувалася насіннєва лабораторія. Старожили пам’ятають, як ящики і лотки з насінням просушувались прямо у дворі. Там же був буфет, де торгували свіжими пиріжками, ватрушками, солодкими напоями, цукерками тощо.

Є на цій вулиці і приватні будинки, які збудовані в різні періоди. Всі вони потопають в квітах і зелені, мають гарні садки, де достигають яблука і груші аж за паркани повисовувавшись.

В 1950 році біля цієї вулиці виріс її син – провулок з такою ж назвою – Івана Гонти. На ній розміщено з десяток будинків. Будувались вони довго – по кілька років. В цьому провулку стоїть і будинок, який збудував колишній директор ЗОШ №1 Іван Андронович Нещадим. Невеликий, як по теперішніх мірках, затишний будинок стоїть і зараз. Його дочка, Тамара Іванівна, зберігає в ньому все так, як було при житті батьків. Іван Андронович прийшов працювати в школу директором в 1945 році. Напівзруйнована школа, «діти-переростки», нестача педагогічних кадрів – ось в таких умовах він починав свою діяльність. Школа стала однією з передових в області і на залізниці, учитель зумів організувати і учнівський і педагогічний колективи так, що в стінах школи цінували працю, чесність, доброту. Це був колектив, який в багатьох справах досяг великих успіхів. А самого директора, фронтовика, кавалера багатьох бойових нагород поважали за принциповість, справедливість, увагу. Саме завдяки І.А. Нещадиму в школу приїхав працювати талановитий педагог і художник Григорій Степанович Турчак. Він був дійсно талановитим майстром пензля. Його картини і зараз знаходяться в художніх музеях Умані, Черкас, Києва. Були його картини і в краєзнавчому музеї нашого міста. Куди вони поділися, коли закрили музей, невідомо. Сподіваємося, що вони не зникли, а знаходяться в приватних колекціях.

Іван Андронович домігся того, що територію школи загородили парканом, через подвір’я, навпрошки, бо так швидше, перестали їздити підводи. З тих пір паркан міняли кілька разів, поки територія школи перестала були прохідною. І про школу, і про цього авторитетного учителя ми розкажемо згодом в іншій статті.

За шкільним садом в 1986 році відкрився новозбудований дитячий садок, який спочатку називався «Юний залізничник». Його попередник – дитячі ясла № 86 залишився в глибині саду. В його приміщенні тепер розміщена податкова інспекція. Історія цих ясел – це теж окрема сторінка в історії міста і залізниці.

Весною зацвітає білопінними садами, восени вкривається різнокольоровими шатами вулиця нашого міста, яка має майже столітню історію. Живуть на ній гарні молоді люди, або з молодою душею, які пам’ятають історію, працюють для процвітання своєї вулиці, свого міста, своєї держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар