вівторок, 28 вересня 2021 р.

Самовідданий син України

У драматичній історії нашого народу є величні постаті, яких ніколи не огорне темінь забуття. До них належить і Михайло Сергійович Грушевський – перший Президент України, видатний історик, вчений світового рівня.

З товщі багаторічних перекручувань і замовчування повертається не лише його ім'я і творчість, а й безцінний історичний досвід, нехтувати яким ми не маємо права. Продовжуючи і розвиваючи ідеї Михайла Грушевського, ми повинні бути сильними, вільними і багатими, щоб нас поважали; ми повинні бути миролюбними, щоб нас не боялись; ми повинні бути розумними, підприємливими, щоб з нами шукали співробітництва; ми повинні бути справедливими і демократичними, щоб своїм прикладом допомагати іншим здобувати свободу.

Михайло Грушевський єднав інтереси Західної України і України Східної. Він нині вивищувався над політичними пристрастями, бо дав для українського народу національну ідею – історичну закономірність здобуття українським народом державності. Він поклав своє життя на вівтар справи українського національного відродження, створення незалежної української держави. В пам’яті нащадків М.С.Грушевський назавжди залишиться і як автор монументального дослідження «Історія України-Руси», і як один з головних творців нашої історії.

Прогресивне людство відзначає 155-ту річницю від дня народження великого українця – М.С.Грушевського. В бібліотеках організовуються книжкові виставки, проводяться історичні години, уроки історичної правди, бібліографічні огляди літератури, історичні читання тощо. В бібліотеках є багато книг, які розповідають про літописця і поборника України-Руси Михайла Грушевського.

Нещодавно, завдячуючи Українському Інституту Книги, у фонд центральної бібліотеки надійшла книга Данила Яневського «Грушевський. Скоропадський. Петлюра». Книга вийшла у харківському видавництві «Фоліо» в серії «Великий науковий проект». Книгу читають учні, студенти, вчителі, всі ті, хто цікавиться історією нашої держави. І тому ім’я Михайла Грушевського, який в 1917 році очолив нову Українську республіку – а його було обрано Головою Центральної Ради, дороге українцям. Завдяки йому світ дізнався, що є така держава Україна, яка з давніх часів відстоює свою незалежність і свободу.











Немає коментарів:

Дописати коментар