субота, 18 вересня 2021 р.

Аптека і бібліотека

В третю суботу вересня кожного року в Україні відзначається День фармацевта. В професії бібліотекаря і аптекаря є багато спільного: аптекар лікує тіло, а бібліотекар – душу.

Шановні користувачі! Запрошуємо Вас ознайомитися з матеріалами віртуальної книжкової виставки «Аптека і бібліотека», присвяченої цій професії.

Аптека і професія фармацевта викликають зацікавленість і надихають людей творчих. Аптеки ніби окутані туманом загадок минулих століть. Сформована ще сотні літ назад система аптечних символів закріпилася і дійшла до нас в художній літературі.

Розпочати свою розповідь нам би хотілося, мабуть, з яскравого прикладу літературної презентації аптеки і аптекаря в світовій літературі – шекспірівській драмі «Ромео і Джульєтта», в якій бідний аптекар погоджується продати Ромео яд:

Цієї ж ночі ляжу я, Джульєтто,

         З тобою поруч. Де узяти засіб?

         Як швидко злі думки приходять людям,

         Доведеним до відчаю! Мені

         Згадалося, що в тому он будинку

         Живе аптекар. Він із різних трав

         Цілюще й смертоносне варить зілля.

         Худий він і нещасний, як злидар.

         Висять у лавці в нього черепаха,

         І крокодила чучело, і риби.

         А на полицях – горщики і склянки.

         Насіння в них, коріння й пелюстки.

         Побачивши убозтво це, подумав

         Я ще тоді: якщо комусь отрута

         Смертельна знадобилась би, якою

         У Мантуї не можна торгувати

         Під страхом смерті, – він її продасть.

         Ця думка передбачила потребу.

         Тепер мені цей бідний чоловік

         Продасть, напевне, те, що я шукаю.

         Я пам’ятаю, він живе он там.

         Але закрита лавка, нині свято.

         Аптекарю!

Все це: незвичайний і загадковий антураж, архаїчні джерела і міфічні значення, якими завжди відрізнялись аптеки; образ фармацевта, який володіє «таємними знаннями» і його близькість до отрути; нерідко фізичними та духовними стражданнями, що супроводжують хворих і змушують звертатися до аптеки, залежність хворого від фармацевта; тема кохання і смерті сформували стійких тематичний комплекс художніх образів аптеки і фармацевта.

Антон Чехов «В аптеці»

Так, в невеликому оповіданні Антона Чехова «В аптеці» не лише яскраво висвітлено образ аптеки, але й саме спілкування хворого з провізором. Герой його оповідання – домашній учитель Єгор Свойкін – вимучений не тільки хворобою, але відчуває страшенну незручність. Опис чехівської аптеки, її стерильність і чистота, а також запахи, – все це здається таким знайомим навіть тепер, століття потому. Чим закінчився візит героя до аптеки, ви дізнаєтеся, коли прочитаєте це оповідання.


Михайло Булгаков

Твори Михайла Булгакова хоч і не мають детального опису аптек, але в них висвітлюється вся та ж ідея двоякості властивостей ліків. Увага автора сконцентрована на їх «темній стороні». А в оповіданні «Морфій» ліки поступово гублять лікаря Полякова. Містичний роман «Майстер і Маргарита» теж не минає цієї теми: чарівний крем героїня отримує від представників темних сил.

 

Ільф І., Петров Є. «Дванадцять стільців»

Має місце в літературі і сатирична сторона фігури аптекаря. Таке ми зустрічаємо в творі Іллі Ільфа і Євгенія Петрова «Дванадцять стільців».

«... Провізор Леопольд Григорович, якого домашні називали Липа, стояв за червоним лакованим прилавком, оточений молочними банками з отрутою, і з нервозністю продавав невістці брандмейстера крем «Арго» проти засмаги і веснянок...» А вона вимагала пудру «Рашель» золотистого кольору, але в аптеці був лише крем «Арго». Боротьба протилежних продуктів продовжувалася півгодини. Переміг все таки Липа, який продав губну помаду і клоповар)))

 

Ільф І., Петров Є. «Одноповерхова Америка»

Ільф та Петров не лише сатирики, але і літописці. У вересні 1935 рку вони три місяці прожили в США, побували в тридцяти п’яти штатах. Відвідали вони й аптеку, яку потім мальовничо описали у своїй книзі «Одноповерхова Америка». Чоловіки зупинилися там… пообідати! Це звучить незвично, згодьтеся. Але, після того  як в у США ліки почали випускатися фармацевтичними фабриками, провізори залишилися без роботи. І, щоб не залишитися зовсім без заробітків, в американських аптеках почали продавати морозиво,напої, галантерею, іграшки, цигарки, посуд. Але, хоч і аптека перетворилася частково на заклад харчування, власник її мав бути провізором з науковим багажем. 


Устинова Т. Закон зворотніх чарів

Анфіса Коржикова найбільше в світі любить свою бабусю Марфу Василівну, і аптеку, де вона працює, а ще детективні головоломки... Вона легко розгадує, хто вкрав гроші у завідуючої чи куди зникли документи з її столу. Але Анфіса завжди мріяла розгадати справжній злочин. А тут їй підвернулося відразу два... Хтось планомірно труїть Іллю Решетникова, власника транспортної контори, яка знаходиться поряд з аптекою. А друга справа набагато крутіша – убили сусіда Марфи Василівни по дачі. Прочитайте цей роман – і дізнаєтеся як знайшла злочинців аптекарша Анфіса.

 

Устинова Т. Міф про ідеального чоловіка

Чи вірите ви в існування ідеальних чоловіків?! Сергій Мерцалов був саме таким – геніальний хірург, талановитий бізнесмен, люблячий чоловік і батько, зразковий син... Але все це залишилося в минулому. Сергія було знайдено мертвим у дворі, де він гуляв із собакою. Останнім часом за Сергієм хтось стежив. Втім, так само, як і за Клавою Ковальовою – бідною самотньою жінкою, колишньою вихованкою дитбудинку. Але під час слідства з’являються вельми неприємні факти, міф про ідеального чоловіка Сергія Мерцалова розвіюється – окрім родини у нього є жінка і позашлюбний син. Що ж ще накоїв покійний? І що за гріхи водяться за Клавою, якщо їй залишалося жити всього кілька днів...

Чому ми згадали цю книгу? Клава Ковальова – фармацевт!


 

Майлі Мелой «Аптекар»

1952 рік. Юна Джейні з батьками переїжджають із Лос-Анджелоса в Лондон. Тут їй зовсім не подобається. Вона знайомиться  з сином місцевого аптекаря Бенджаміном, з радістю погоджується відправитися з ним на прогулянку. і жартома висліджують в парку когось схожого на шпигуна. А несподівано виясняється, що шпигун справжній. Потім раптово зникає батько Бенджаміна, залишивши їм книгу під назвою "Фармакопея". В ній виявляються рецепти мікстур, які можуть зробити людину невидимою, змусити говорити правду, перетворити її у птаха. За книгою полюють шпигуни, і тепер Бенджаміну і Джейні потрібно не дати ворогу заволодіти "Фармакопією" і знайти зниклого аптекаря.

 


Хейлі А. «Сильнодіючі ліки»

Вони – лікарі. Хороші лікарі. Занадто хороші, щоб не бути абсолютно чесними… Щоб не втратити велике кохання… Щоб уникнути вічних неприємностей… І лікарі стають героями. Людьми, які знаходять вихід із безвихідних ситуацій. Тому що мужність лікаря – найсильніші ліки, яких не купиш в аптеці.

 

Блок О. «Ніч, вулиця, ліхтар, аптека»

Вісім коротеньких строф принесли автору світове визнання. Цей вірш є однією із перших спроб поета розібратися, для чого людина приходить в цей світ. Чи залишатися їй у круговерті безглуздих, одноманітних днів чи знайти таки у чомусь сенс життя. Бо земне існування – лише мить у порівнянні з вічністю…

Ніч, вулиця, ліхтар, аптека,

Безглузде тьмяне світло й сум.

Прихована в нім небезпека –

Безвихідність одвічних дум.

 

Помреш – спочатку все почнеться,

І, як жертовник і вівтар,

Вночі в каналі відіб`ється.

Аптека, вулиця, ліхтар.

10 жовтня 1912 р.

(Переклад з російської: Клуб поезії, автор Sempervivum)

Винничук Ю. «Аптекар»

Події нового роману Юрія Винничука «Аптекар» відбуваються у 1646-1648 роках спочатку у Венеційській республіці, а далі – у Львові. Історичне тло уміло використане для захопливої гри в дійсне-недійсне, де персонажі історичні сусідять з вигаданими, а їхні складні стосунки формуються у любовні трикутники. Фантазійні описи звучать як реальні, авторська вигадка відходить на другий план, змушуючи читача вірити у світ, витканий зі сну. Проза Ю. Винничука – це завжди інтригуюча оповідь завдяки бурхливій уяві майстра вишуканих стилізацій. Автор знову дивує тим, що новий роман, який поєднує у собі метафоричність і гострий сюжет, не схожий на жоден попередній. Хоча окремі натяки й алюзії єднають його з «Танґом смерті».

 

Несправедливо було б обійти увагою й самих аптекарів, які стали відомими авторами.

Агата Крісті 

Англійська письменниця Агата Крісті стала одним із самих відомих у світі авторів детективної прози. небагато хто знає, що автор таких персонажів, як міс Марпл і Еркюль Пуаро, під час Першої світової війни була медсестрою, а такою шість років працювала в госпітальній аптеці фармацевтом-техніком. Саме під час роботи в аптеці Агата Крісті задумала написати своє перше детективне оповідання. Уже в наш час вчені підрахували, що із 80 романів Агати Крісті в 41 знаряддя вбивства являється різні отрути: стрихнін, миш’як, морфін, наперстянка тощо. Знайшлося в її творах місці і звичайним лікам, які герої її книг п’ють в лікувальних цілях. Прочитайте книги Крісті, і Ви отримаєте не лише задоволення від читання, а й рецепти від хвороб.

 

О.Генрі

Приблизно в той же час на другій стороні Атлантики фармацевт Уільям Сідні Портер став відомим всьому світові під псевдонімом О.Генрі. Хоч не завжди в його творах є описи аптеки та її побуту, він детельно розповідає про преперати і про те як вони готуються. Яскравий приклад оповідання «Приворотне зілля Айки Шонштейна».

 


Вітаємо всіх, хто має відношення до фармацептії, з їх професійним святом. Бажаємо всіляких гараздів в житті і в роботі! 

Немає коментарів:

Дописати коментар