четвер, 17 березня 2022 р.

Книга єднає, книга вчить, книга береже пам'ять...

        

 Наш народ століттями боровся за свою незалежність. Запекла визвольна боротьба за українську ідентичність, волю, гідне місце серед народів світу триває і дотепер. Окупаційні режими видавали сотні циркулярів про те, що не існує української мови, української нації, навіть її абетки.       Для того, щоб українці не знали свого минулого, не шанували національних героїв, правителі  від катерини ІІ до йосипа  сталіна паплюжили, перекручували  нашу історію, поширювали перелицьовані її сторінки, щось схоже намагаються робити і зараз деякі недалекі політики.

Попри всі загрози і величезні втрати українці вистояли. Вистояли, коли скидали колоніальний гніт, гнали коричневу чуму, рвали пута комуністичного режиму. Вистоїмо і тепер, коли російська федерація, скинувши маску, загрожує нашій волі, нашій незалежності, нашому життю.

Саме про нашу боротьбу за свою державу і розповідає книга «Україна. Пам'ять боротьби», яка вийшла в 2021 році до 30-річчя Незалежності України у Львові. Це збірка статей: «Українська церква», «Збройна боротьба», «Культурний фронт» і «Старожитність».  Серед авторів – Ліна Костенко, Андрій Курков, екзарх Вселенського Патріархату архієпископ Тельмісський Іов (Геча), Оксана  Пахльовська, Тарас  Чухліб, Лідія Орел.  Книгу доповнюють яскраві ілюстрації Ганни Бездоганної, Максима Рітуса, Анни Сеник та інших відомих українських майстрів пензля.

Герої не вмирають, вони йдуть у вічність, аби повернутися, нагадати про себе: іменем, світлиною, музейним експонатом, пам'ятником, меморіалом, книгою. Ця книга і  є згадкою про них, про їх мрії, про нашу державу.

Немає коментарів:

Дописати коментар