пʼятниця, 18 березня 2022 р.

Королева української поезії

Ліна Василівна Костенко – українська письменниця-шестидесятниця, Лауреатка Шевченківської премії, премії Антоновичів, премії Петрарки. Почесна професорка Києво-Могилянської академії, почесна докторесса Львівського та Чернівецького університетів, почесний професор Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Народилася 19 березня 1930 р. в містечку Ржищеві на Київщині в родині вчителів. У 1936p. родина перебралася до Києва, де майбутня поетеса закінчила середню школу. Ці скупі дані біографічної довідки стануть хвилюючими поетичними мотивами, коли авторка згодом розповість у віршах про біженські дороги воєнних років і про «балетну школу» замінованого поля, по якому доводилося ходити, і про перший – написаний в окопі – вірш.

Творчий розвиток Ліни Костенко — поетеси гострої думки й палкого темпераменту — не був позбавлений ускладнюючих моментів. Обмеження свободи творчої думки, різні «опали» в часи застою призвели до того, що досить тривалий час вірші Ліни Василівни практично не потрапляли до друку. Та саме в ті роки поетеса, незважаючи ні на що, посилено працювала, крім ліричних жанрів, над своїм найвидатнішим до сьогодні твором – романом у віршах «Маруся Чурай», за який вона в 1987 році була удостоєна Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка.

Твори Ліни Василівни завжди співзвучні нашому життю. Ось і ці рядки, написані кілька днів тому, відображують почуття Поетеси, Українки, Патріотки:

І жах, і кров, і смерть, і відчай,

І клекіт хижої орди,

Маленький сірий чоловічок

Накоїв чорної біди.

Це звір огидної породи,

Лох-Несс холодної Неви.

Куди ж ви дивитесь, народи?

Сьогодні ми, а завтра ви, шанувальники творчості Ліни Костенко, можуть ще раз впевнитись, що вона належить до митців, талант яких здатний на самооновлення на кожному новому етапі життя.

Запрошуємо Вас до бібліотек, де Ви зможете взяти книги, збірки поезій Ліни Костенко і поринути у світ талановитих віршів і висловлювань.




                                           

                                       

Немає коментарів:

Дописати коментар