середа, 9 березня 2022 р.

Великий пророк України

     

Цьогоріч ми тихо відзначили Шевченківські дні, але ми не забули про нього, про його творчість, про його пророчі слова. Саме цитати та вірші великого Тараса, які актуальні сьогодні, хочемо Вам нагадати.

- Борітеся - поборете! Вам Бог помагає ! За вас правда, за вас слава і воля святая !

 

- Наша дума, наша пісня, не вмре, не загине. Ось де, люди, наша слава, слава України!

 

- Свою Україну любіть. Любіть її во врем'я люте, в останню, тяжкую мінуту за неї Господа моліть.

 

- Вогонь запеклих не пече.

Невеликий екскурс в історію. 12 лютого 1840 року вийшов цензурований дозвіл друкувати «Кобзар». Так назвав свою першу віршовану збірку, що складалася із восьми творів, 26-річний поет. (Цю назву було збережено і для двох наступних видань, 1844 і 1860 років). Із друкарні «Кобзар» вийшов десь у березні – на початку квітня і дістав одностайне визнання критиків щодо поетичного хисту його автора. Відтоді весь поетичний доробок Шевченка ототожнюють із текстами книжки під назвою «Кобзар». Вона відкрила нову епоху в історії української літератури. Жоден українських поет до цього не дав таких чудових творів, як ті, з яких складався «Кобзар», ніхто не збуджував таких думок, ні таких настроїв. Мелодійне поетичне слово, близькість до фольклору, палка любов до Батьківщини, чиста народна мова – основні риси шевченківської мови – яскраво проявилися у цій книзі.

Наша бібліотека пропонує широкому колу читачів повну нецензуровану збірку До неї увійшли вірші, поеми, балади, створені великим українським поетом Т.Г.Шевченком у період з 1837 до 1861 року. Багато з його творів були вилучені у різні часи царською, а згодом радянською цензурою. Наведено також біографічні й бібліографічні відомості та добірку афоризмів поета. реба сказати, що тексти збережені із особливостями, притаманниими мові Шевченка та його доби). 

А зі сторінок «Кобзаря» так і чутні звернення автора до національної пам’яті українців, нагадування про минулу запорізьку славу, і, головне, впевненість, що наш народ обов’язково стане повноможним володарем на своїй землі!

І, наостанок хочеться додати, що, коли в українській хаті, поряд з іконою в рушниках, бачимо портрет Тараса, а поряд із Біблією томик «Кобзаря», то це вірний знак – код нації збережено!





Немає коментарів:

Дописати коментар