понеділок, 1 квітня 2024 р.

Микола Гоголь - гордість України


 Кожний великий митець — то цілий світ. Увійти в цей світ, сприйняти його багатогранність і неповторну красу — означає наблизити себе до пізнання  розмаїття життя.  Ось уже більше століття   українці мають змогу ввійти в такий світ, світ нашого співвітчизника Миколи Васильовича Гоголя, одна зі сторінок творчості якого присвячена його Батьківщині, нашій Україні. 1 квітня виповнилось 215 років з того дня, коли в селі Сорочинці на Полтавщині народився  хлопчик, якому Бог дарував талант, що дозволив йому стати відомим письменником.

Його батько Василь Опанасович був праправнуком полковника козацького війська часів Богдана Хмельницького. Він дуже любив театр і навіть був автором кількох комедій, що ставились у домашньому театрі. Малий Микола із задоволенням брав у них участь

Одержав освіту Микола Васильович у Ніжинській гімназії вищих наук, де проявився його інтерес до літератури та живопису, а також акторський талант.Після закінчення Ніжинської гімназії Гоголь їде до Петербурга. Він бажає принести користь державі, стати відомим письменником .

Українець за походженням, Гоголь був добре знайомий з традиціями та звичаями свого народу. Тому зумів майстерно з любов’ю зобразити українську природу, українські обряди та свята в повістях «Сорочинський ярмарок», «Ніч перед Різдвом», «Травнева ніч, або Утоплена» та інших.

 Вершиною його творчості і драматургії стала комедія "Ревізор", яка вже багато років не сходить із сцен відомих і самодіяльних театрів.

Життя Миколи Васильовича Гоголя — приклад високого служіння Мистецтву. Тож намагаймось увійти у неповторний світ цього генія, читаймо й перечитуймо твори великого Вчителя, відчуймо їхню багатогранність та чарівливу красу. Щоб доторкнутись до його творчості,  краще зрозуміти не тільки твори письменника, а й його душу, в бібліотеках громади організовані книжкові виставки, проводились літературні години, вікторини, обговорення книг, конкурси знавців. В центральній бібліотеці біля книжкової виставки "Вічна молодість генія" була проведена літературна година "Гоголь і Україна" та вікторина "Безсмертя героїв Миколи Гоголя".

     Микола Гоголь - український письменник з козацьким корінням, який писав про Україну і для українців. Тож читаймо його твори, вивчаймо по них історію, культуру, звичаї  нашого народу.

 







Немає коментарів:

Дописати коментар