вівторок, 16 квітня 2024 р.

Книги з автографами в бібліотеці

     Кожна книга – це результат праці письменника, поета, художника. Це його дітище, в яке вкладено думки, знання, досвід, мрії і побажання наступним поколінням. На свої твори вони отримують авторське право. За правилами хорошого тону, підписувати книгу може підписувати автор. Саме така книга, з підписом автора має особливу цінність для читачів.

Нещодавно Соломія Зінчук, донька поета, уродженця села Орадівка передала центральній бібліотеці нашої громади майже сотню нових книг українських авторів. Пані Соломія, філолог не тільки за освітою, а й за покликанням. Любов до вишуканого українського слова закладено в неї на генетичному рівні. Коло її товаришів по перу настільки широке, що вона спілкується з сучасними письменниками, поетами, науковцями, літературознавцями, істориками – тими, хто зараз створює сучасну українську літературу. Саме їм пані Соломія розповідає про нашу бібліотеку, про нашу роботу по популяризації книги, історії, мови... Тому серед книг, які вона передала в нашу бібліотеку, є багато книг з автографами: Сергій Лейчук «Таїна мов: українська і санскрит», Валерій Курінський «Аеробіка в роті. Фонетичний практикум англійської, французької, німецької мов» та «Українська постпсихологічна автодидактика», Оксана Бас-Кононенко «Мова – зброя, фонетика – приціл», Марина Гримич «Вугледар-2099», збірка віршів Лесі Шаповал «Життя – це маленька мурашка, в якій живе ліс». Пані Леся подарувала книгу свого батька Івана Шаповала «Напитись з срібного ковша».

Дружина Валерія Курінського, українського науковця, філософа, письменника, поета, композитора, дослідника, поліглота, перекладача з більш ніж сотня мов подарувала нашійй книгозбірні його книги: «Закон зигзага», «Самоосвітні роздуми», «Коли немає гувернантки».

Всім нам відоме ім’я Іллі Чернілевського, який на початку повномасшабного вторгнення добровольцем пішов до військкомату. Його не хотіли брати, бо не мав досвіду служби. За фахом він – режисер кіно і телебачення, за покликанням – поет, співак, бард. Понад 10 років він перекладав пісні для багатьох серіалів і фільмів, писав власні вірші, грав на гітарі і фортепіано. Так розпорядилась доля, що він загинув вранці 7 травня 2023 року, саме в день народження його мами Ольги. А 16 листопада у київському Будинку кіно презентували збірку віршів Іллі "Я птах між тенет". До книги ввійшли 38 його віршів періоду 2017-2022 років, спогади друзів, рідних і вірш батька, Станіслава Чернілевського, присвячений сину. Саме дарчий напис Станіслава Чернілевського з побажаннями читачам мирного неба, в якому плаватимуть лелеки, є на цій книзі.

Ми дякуємо всім, хто дарує свої книги в бібліотеки. Адже саме в бібліотеці їх прочитає найбільше людей. А книга з дарчим написом автора – особлива книга, яку читають з трепетом і хвилюванням. Це книги і місцевих авторів, і київських майстрів пера – вони мають однакову цінність. Творчих здобутків і наснаги всім, хто пише книги, вірші і статті, кому Всевишній дарував талант стати майстром слова, що знаходить відгук у серцях людей.

Перемоги і миру всім нам. Все буде Україна!



Немає коментарів:

Дописати коментар