четвер, 7 червня 2012 р.

"Бібліозабава"

 Розвиток цивілізації йде в парі з розвитком різноманітних технологій, зокрема комп’ютерних. Разом з комп’ютерами виникли комп’ютерні ігри. Гра розвиває інтелектуальні якості: увагу, пам’ять, вміння  знаходити залежності і закономірності, помилки  і недоліки, здатність передбачати наслідки власних дій. А в сукупності ці якості називають творчим складом мислення. Наша бібліотека в своїй роботі використовувала багато ігор та ігрових елементів.
                Тому в конкурсі проектів співпраця бібліотек з місцевими громадами бібліотечні працівники взяли участь і з радістю дізнались, що зі своїм проектом ми ввійшли в число 5 переможців 7 раунду цього проекту, який називався «Ігри в бібліотеці».
                Наша конкурсна робота має назву «Бібліозабава». Саме завдяки їй ми отримали кошти для придбання цифрової  відеокамери, проектора, настінного екрану, фліпчарту, гральної приставки, рулів. Все це сприятиме розвитку навчально-ігрової популяризації книги, самореалізації користувачів бібліотеки, розвитку їх знань і творчих здібностей, популяризації здорового способу життя.
                Нещодавно відбулась презентація проекту «Бібліозабава». На ній були присутні представники місцевої влади, зокрема Карпов Борис Євгенійович – керівник апарату держадміністрації,Жук Інна Василівна –спеціаліст районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Валюк Михайло Іванович – начальник відділу культури і туризму, волонтери-старшокласники міської ЗОШ №2, представники громадськості, ЗМІ.







                Перед присутніми виступили Шумовська Раїса Володимирівна, яка розповіла про мету проекту «Бібліозабава», про нову послугу в бібліотеці. Адже сучасна бібліотека багатогранна – вона повинна створювати  для населення максимально комфортне середовище, бути відкритою для всіх, кому потрібна книга та інформація, бути центром спілкування, культури і дозвілля.
                Теплі слова  за працю, за виграний проект, за творче відношення до роботи, побажання і надалі успішно і творчо працювати сказав начальник відділу культури і туризму Христинівської райдержадміністрації Валюк М.І. Перемога в конкурсі сприяє поповненню матеріально-технічної бази сучасним обладнанням.




                Регіональний представник програми «Бібліоміст» Миргород Юрій Володимирович відмітив, що колектив нашої бібліотеки в непростих фінансових умовах уміє правильно оцінити обставини, розрахувати сили і свої знання , щоб отримувати перемоги у конкурсах проектів. Лише півтора року пройшло з тих пір, як структурні підрозділи бібліотечної системи виграли комп’ютери. Продовжуючи плідно працювати,  бібліотеки і далі отримують перемоги, що дає змогу покращувати обслуговування своїх земляків. Сучасна бібліотека, а саме такого статусу набула наша районна книгозбірня, допомагає отримати сучасну оперативну інформацію з будь-яких питань.
                Шпора Наталія Василівна, представник районного управління юстиції, партнера бібліотеки в цьому проекті, зазначила, що наші організації співпрацюють в питаннях юридичної освіти населення. В рамках проекту проходитиме місячник популяризації правових знань «Перехрестя Мудрого Закону», який проводитиме районна бібліотека, районне управління юстиції, громадська правозахисна організація «Христинівчани»
. Цю  організацію представляв Сергій Олександрович Фещук, який є частим гостем бібліотеки, був присутнім на багатьох її масових заходах. Він дав високу оцінку роботи бібліотеки в плані проведення масових заходів, на яких користувачі мають змогу показати свої знання, уміння, кмітливість, силу, винахідливість, спритність.
                Всі присутні подивились мультимедійну презентацію «Книги, в які грають, ігри, що читають». Адже дуже багато ігор мають літературне походження. Це і «Козаки», і «Спартак», «Навкруги світу за 80 днів», «Дванадцять стільців» і багато інших.


           Після брейк-кави відбулося відкриття творчої майстерні для волонтерів «Ігрова діяльність бібліотеки, як один з напрямків роботи». 





 


                Свою мультимедійну презентацію «Гаррі  Потер- герой книг і комп’ютерних ігор» показали волонтери, старшокласники міської ЗОШ №2 Богдан Калиндрузь  і Назар Плетньов.
                Гаррі Потер - це герой книг, кінофільмів і ігор. В грі разом з ним можна пережити багато цікавих і захоплюючих подій, які випали на долю цього відомого героя, як веселих, так і сумних.
                Правове виховання та профілактика правопорушень серед молоді і юнацтва постійно в центрі уваги, як бібліотекарів, так і працівників районного управління юстиції. Крім обов’язків, юні громадяни нашої держави мають права, що їх захищають. Саме цим правам  присвячена мультимедійна презентація Олійник Ніни Миколаївни «Права дитини».

Завідуюча відділом обслуговування Катерина Олексіївна Яроцька розповіла  про професіоналізм , креативність, бібліотечні фантазії в процесі обслуговування читачів.
                Так в бібліотеці проводяться КВК, вікторини, ерудит-лото, аукціони, презентації,олімпіади, хроноскопи, бібліомарафони, квести, літературні диліжанси, географічні заочні подорожі та багато інших форм роботи, в яких відвідувачі бібліотеки приймають активну участь, демонструючи та поглиблюючи свої знання.
                Провідний методист центральної бібліотеки Л.О. Танасійчук розповіла про історію, розвиток комп’ютерних ігор, їх класифікацію. Є багато цікавих, пізнавальних ігор. Багато з них мають літературне коріння. Тому ми й закликаємо наших відвідувачів бібліотеки  переходити від «мишки» до книжки.
                Грайте в ігри, але не забувайте, що фахівці радять займатися ними 1,5-2 години в день і то з перервою.
                Тож запрошуємо  всіх жителів нашого міста до центральної бібліотеки для дорослих, де крім традиційних є й нова послуга: «Ігри в бібліотеці».






Немає коментарів:

Дописати коментар